AKO VAM KONOBAR DONESE PIĆE SA KRIŠKOM LIMUNA, ODMAH MU GA VRATITE: Niste ni svjesni od čega MOŽETE DA OBOLITE!

Zdrav život
AKO VAM KONOBAR DONESE PIĆE SA KRIŠKOM LIMUNA, ODMAH MU GA VRATITE: Niste ni svjesni od čega MOŽETE DA OBOLITE!
.

Najčešće kad u nekom restoranu ili kafiću naručite mineralnu vodu, konobar će vam je donijeti sa kriškom limuna.

BOŽO IZ SRBIJE PREŽIVIO DVA RAKA I SAD JE ZDRAV KAO DREN: Ljekari mu nisu davali šanse, A ONDA JE POČEO PITI OVAJ LIJEK (RECEPT)​

9

Međutim, istraživanje provedeno za Journal of Environmental Health  otkrilo je zastrašujuće rezultate.

1

Istraživači su obišli 21 restoran i uzeli uzorke 76 limuna. Na čak 70 posto uzoraka otkriven je rast mikroba. 

Uzorke su uzimali nakon što je piće bilo posluženo, a prije ispijanja i diranja.

2

Naučnici upozoravaju kako vlasnici restorana i zaposlenici trebali bi biti svjesni toga da kriške limuna koje stavljaju u pića mogu imati na sebi potencijalno patogene mikroorganizme.

8

Philip Tierno, klinički profesor mikrobiologije i patologije, proveo je desetke sličnih eksperimenata, a u kojima je otkriveno da su kriške limuna ispitanih u različitim restoranima kontaminirane čak i ljudskim fekalijama.

3

Tokom jednog takvog istraživanja kojeg je naručio ABC News, kamere su "uhvatile" zaposlenike restorana kako kriške limuna uzimaju golim rukama. 

4

"Mikrobi koji su pronađeni na uzorcima limuna mogu izazvati zarazne bolesti na različitim dijelovima tijela, iako nije utvrđeno kolika je vjerovatnoća zaraze", kazali su naučnici.

5

Među pronađenim mikroorganizama pronađene su E. coli, Staphylococcus epidermidis i candida, gljivica koja se obično nalazi u vagini. 

6

- Najvjerojatnije neće doći do nikakve infekcije nakon konzumacije vode s kriškom limuna na kojoj su svi ti mikroorganizmi, ali postoji mogućnost, tvrdi Tierno.  Oni koje više ne žele stavljati krišku limuna u čašu s vodom, ne moraju ostati zakinuti. Možete sami iscijediti sok limuna direktno u vodu i ne ostaviti krišku da pluta u vašem piću. Na taj ćete način reducirati količinu bakterija koje s limuna mogu doći u vaše piće - kazao je profesor Tierno.

7

 

Ne propustite