MIRALEM PJANIĆ OTKRIO DOSAD NEPOZNATE DETALJE: "Moje suze su nas sve spasile!"

Kiosk
MIRALEM PJANIĆ OTKRIO DOSAD NEPOZNATE DETALJE: "Moje suze su nas sve spasile!"
.

Karijere mnogih igrača sa ovih prostora su vezana za događaje od 92. do 95. godine. Tako je to bilo i sa Miralemom Pjanićem, s kojim je britanski "The Guardian" pred utakmicu Manchester Uniteda i Juventusa napravio intervju u kojem je veznjak Juventusa i bh. reprezentacije otkrio detalje sa kojima mnogi nisu bili upoznati.

Tih godina, Miralemov otac Fahrudin je znao da će doći do sukoba na ovim prostorima jer je kao igrač zvorničke Drine u jugoslavenskoj Trećoj ligi putovao širom države te je imao uvid u socijalne i političke napetosti koje su se gradile ranih 90-ih. Njegov instinkt govorio je da treba napustiti BiH s porodicom što prije.

pjanic

Njegovi prijatelji u Luksemburgu kontaktirali su poluprofesionalni klub Schifflange, koji mu je ponudio ugovor. Pored toga, ponudili su mu pomoć u traženju posla kako bi mogao plaćati račune. Ali, ipak Fahrudin je morao tražiti dozvolu Drine da ga puste kako bi osigurao potrebnu dokumentaciju za put.

Dva puta je išao razgovarati s klupskim sekretarom i dva puta su ga odbili. Nakon toga njegova supruga Fatima je u očaju otišla i sa bebom u rukama pokušala nagovoriti ljude iz kluba da ga puste.

pjanic1

Miralem Pjanić je bio premlad da bi se sjećao, ali ispričao je novinaru ono što su njemu njegovi bližnji ispričali.

"Moja majka je željela da odemo, ali je klub i dalje govorio ne. Tada sam počeo plakati. To je uznemirilo sekretara toliko da je na kraju rekao da možemo ići i da je to uradio isključivo zbog malog djeteta.", rekao je Pjanić.

To dijete danas ima 28 godina i jedna je od ključnih figura Juventusove igre. Miralem Pjanić je sa dosta emocije iznosio detalje priče svoje porodice.

"Moji roditelji su tada bili mladi. Imali su 20, 22 godine i otišli su u novu državu, gdje nisu znali jezik i nisu ništa imali osim dva ili tri kofera. Počeli su od nule i uspjeli su napraviti lijepu porodicu. Zajedno smo već 27 godina. To je lijepa stvar. Danas žive dobro u Luksemburgu. Imam sestru i brata, koji također odrastaju dobro. Moji roditelji su mi primjer kako se nešto može postići bez ičega na početku.", dodao je Pjanić.

pjanic4

Potom se osvrnuo na svog oca i na njegovu karijeru igrača:

"Moj otac je bio veznjak, kao ja, i bio je također dobar. Kada sam odrastao i vidio ga kako igra, mogao sam se uvjeriti da zaista zna igrati. Nije imao šansu za sazrijevanje i veliku karijeru koju sam ja imao, ali je uradio sve što je mogao. Njegov cilj je bio napustiti državu s porodicom koja je bila u opasnosti. Nogomet mu tada više nije bio glavni prioritet." zaključio je na kraju Pjanić.

pjanic2

pjanic3

pjanic-bosnia

(Novi.ba)

Ne propustite