SVI SE KUNU U OVU DIJETU: Smršavila sam 40 kilograma za samo 10 mjeseci EVO U ČEMU JE TAJNA

Zdrav život
SVI SE KUNU U OVU DIJETU: Smršavila sam 40 kilograma za samo 10 mjeseci EVO U ČEMU JE TAJNA
.

Dokazano je da je najzdraviji način prehrane - mediteranska dijeta, a ona bi mogla uskoro biti izgurana s pobjedničkog trona na kojemu caruje zadnjih dvadesetak godina.

n

Najnovija istraživanja koja pokazuju da je režim prehrane što ga prakticira stanovništvo nordijskih zemalja (Danske, Švedske, Norveške i Finske) znatno zdraviji od specijaliteta mediteranskih zemalja (Italija, Španjolska, Grčka).

Bogata proteinima, omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima skandinavska je dijeta bazirana na ribi, nemasnome crvenome mesu, korijenastom povrću, bobičastom voću i raženome kruhu. Sličnost je ovih dviju dijeta u tome što obje uključuju povišen unos ribe, s time da je u nordijskim zemljama osobit naglasak na lososu, pastrvama, haringama i bakalaru.

nnn

No za razliku od stanovnika Mediterana, čije sunčano podneblje omogućuje uzgoj maslina i proizvodnju maslinova ulja, Skandinavci svoja jela pripremaju i začinjaju repinim uljem. Ono je, pokazalo se, odličan izvor vitamina E te sadrži viši postotak omega-3 kiselina od maslinova ulja.

Dvije vodeće prehrane ipak se najviše razlikuju po vrsti mesa koju uključuju. Dok mediteranska uglavnom preporučuje bijelo meso poput piletine i puretine, u skandinavskoj dijeti dominira nemasno crveno meso divljači, primjerice, soba, jelena i jarebica.

Omiljena je i svinjetina, a tradicionalna se jela često spravljaju s janjetinom, teletinom, junetinom, ali i s peradi. 
Autohtono skandinavsko bobičasto voće poput borovnica, nordijskih kupina i brusnica bogato je antioksidansima koji štite tjelesne stanice od štetnih slobodnih radikala - uzročnika različitih vrsti raka, moždanoga udara te bolesti srca i krvnih žila. 

Zdravlje iz povrća

n3
Zelje, kelj i drugo povrće koje uspijeva u uvjetima hladnije klime sadrži najviše za zdravlje povoljnih antioksidansa od svega povrća, pokazala su istraživanja

Krompir i brusnica

n4
U skandinavskim se obrocima meso i riba najčešće poslužuju s kuhanim krumpirima i marmeladom od brusnica iz kućne radinosti

Delicije s korpom

n6
Najpopularniji su nordijski začini vlasac, majčina dušica, klekove bobe, kardamom, peršin i anis. Najviše se ipak koristi kopar, koji se dodaje većini jela

Pristupačne namirnice
Nordijska se prehrana temelji na prirodnim namirnicama koje je jednostavno uzgojiti i koje dobro uspijevaju u područjima hladnije klime, navode znalci

Nordijska su jela zasitna
n8

Zbog zastupljenosti žitarica i zobi u prehrani brže se zasitite, što umanjuje rizik od debljanja, tvrde poznavatelji ovakva načina prehrane

Jedna u 50 osoba u Skandinaviji trenutno je na ovoj dijeti, a njen autor, majka petoro djece, tvrdi da je za 10 mjeseci izgubila 40 kilograma.

Kako funkcioniše skandi sens dijeta?

Svaki obrok sastoji se od četiri porcije, koje odgovaraju veličini vaše ruke, odnosno tome koliko hrane može da stane u nju.

Dvije porcije treba da čini povrće - presno, kuhano ili grilovano

Treću porciju čine proteini, poput jaja, ribe ili živinskog mesa, a četvrta su ugljeni hidrati, što može da bude pirinač, pasta, integralne žitarice, pa i voće.

NAJZDRAVIJA BILJKA NA SVIJETU UBIJA ĆELIJE RAKA: Zaustavlja dijareju, usporava starenje, stimuliše rad jetre I TO NIJE SVE!

nnm

U svaki obrok je dozvoljeno staviti jednu do tri kašike ulja, ili uključiti namirnice poput avokada, sjmenki i orašastih plodova.

 

Ukoliko želite desert, isključite jednu porciju ugljenih hidrata iz obroka, a ako vam se za doručak ne jede porcija ugljenih hidrata, zamijenite je porcijom povrća ili proteina.

nnm-1

Najbitnije je, dakle, imati dobro balansiran obrok, a ovu dijetu možete držati nedjeljama, pa čak i mjesecima.

Neke od mogućih dnevnih kombinacija su:

Doručak: Dva jaja, pečeni brokoli i tost od integralnih žitarica

Ručak: Pileća prsa, avokado, pečeni slatki krompir, dinstana tikvica i paprika

Večera: Losos, smeđi pirinač, grašak, šargarepa i boranija

Ukoliko vam je na početku teško da se pridržavate ovog režima, dozvoljeno je da posegnete za zdravom i ne isuviše kaloričnom užinom.

Razlog zašto je ova dijeta toliko uspješna jeste što nije restriktivna, i što je namijenjena svima. 

On je IZLIJEČIO DIJABETES bez pomoći medicine i sada dijeli RECEPT: ''POTREBNA SU VAM SAMO OVA 4 SASTOJKA!''

Ne propustite