FUDBALSKO ČUDO IZ BIJELJINE: Imao problema sa 'zelenašima', Kovač mu je oživio karijeru, a sinoć je ispisao HISTORIJU svjetskog fudbala

Kiosk
FUDBALSKO ČUDO IZ BIJELJINE: Imao problema sa 'zelenašima', Kovač mu je oživio karijeru, a sinoć je ispisao HISTORIJU svjetskog fudbala
.

Luka Jović (20), mladi napadač Eintrachta, s pet golova Fortuni ušao je u historiju Bundeslige. Još kao dijete je postao legenda Crvene zvezde, zelenaš ga je umalo osakatio, Niko Kovač mu je spasio karijeru, a Hrvatskoj je zabijao poput Maradone.

Ovo je u najkraćim crtama najzanimljivije o burnoj, mada kratkoj karijeri golgetera koji je glavna tema u Njemačkoj, ali i u fudbalskom svijetu općenito nakon što je u pobjedi 7:1 postigao pet golova.

971013070-luka-jovic-eintracht-frankfurt-vertrag-zahlen-adpwgvkg5ef

Tako je postao prvi Srbin koji je zabio hat-trick u Bundesligi, zatim sa samo 20 godina i 300 dana "starosti" postao najmlađi nogometaš koji je postigao pet golova u historiji jedne od najjačih liga na svijetu, te prvi igrač slavnog Eintrachta ikad kojem je to uspjelo.

Iako u Americi još ne može kupiti alkohol, život i karijera Luke Jovića već su filmski materijal i to bez recentnih golgeterskih podviga i rekorda.

Za dječaka iz sela Batar pored Bijeljine još kao osmogodišnjaka žestoko su se borili Partizan i Zvezda. Premda su prvi nudili više, on je odabrao druge jer je bio njihov navijač.-navodi index.hr.

luka-jovic-jovic-zvezda

Vrlo rano u njegovoj karijeri dogodit će mu se ono što će je dosta obilježiti; susret s Hrvatskom i Hrvatima.

11. decembra 2013. Jović još nije napunio ni 16 godina, a već je igrao za U-17 reprezentaciju Srbije prijateljsku utakmicu protiv Hrvatske u Staroj Pazovi. Nikola Vlašić zabio je za vodstvo gostiju. Ali, tada na scenu stupa tek 15-godišnji Luka Jović, koji će potpuno zasjeniti mlade hrvatske zvijezde Vlašića, Balića i Ćorića.

Napadač Srbije s tri gola preokreće za pobjedu 4:1, a posebno je oduševio drugim golom, kada je u slalomu nanizao pet hrvatskih igrača i golmana, nakon čega je rutinski zabio. Slično je poentirao i prilikom njegovog trećeg gola, dok je prvi postigao glavom. 

srbija-rusija-u21-239

Pola godine kasnije, u maju 2014., dječak iz Bijeljine nakon devet godina u mladim kategorijama Crvene zvezde debituje za seniorsku momčad kod Vojvodine sa samo 16 godina, pet mjeseci i pet dana "starosti".

Na istoj utakmici ruši rekord Dejana Stankovića tako što postaje najmlađi strijelac u bogatoj historiji Zvezde. Zabio je samo dvije minute nakon što je ušao u igru, što je bilo dovoljno za bod kojim su gosti osigurali naslov.

Iste godine, ali u oktobru, na utakmici protiv Partizana, Jović još jednom ulazi u historiju. Postaje najmlađi igrač koji je igrao beogradski "večiti derbi". Iduće sezone 2015/16, kao 18-godišnjak postaje standardni prvotimac i strijelac važnih golova na putu prema još jednom Zvezdinom naslovu. Iz ove sezone datira i ozbiljna prijetnja Joviću. Reketar iz Loznice poručio mu je da će mu slomiti noge ako mu ne plati. Prijetnja nije provedena u djelo jer je kriminalac prijavljen policiji i utamničen.

24ak9llahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvwvrjn01eqv8vzwmzmmi1ogu4yzy4owvlzjjhyjq2ytdknwmzotzhotuuanbnkzmczqlkaighmae

Benfica u zimskom prijelaznom roku 2016. plaća, ali ne reketaru, nego 6.5 miliona eura odštete Jovićevom klubu za napadačko čudo od djeteta. Jović je u idućih godinu i po igrao za B tim Benfice, dok je za prvi sastav upisao samo dva nastupa.

cakuujqwyaaj4c3

Zato ga je pretprošlog ljeta Niko Kovač doveo na dvogodišnju posudbu u Eintracht i preporodio ga. Hrvatski trener znao je da Jovićeva golgeterska statistika (za mlade selekcije Srbije u 56 utakmica postigao čak 42 gola) vrijedi puno više od igranja za B momčad Benfice. 

Ali, Joviću je nedostajalo mišića. Zato ga je Kovač "zaključao u teretanu" i niti godinu dana kasnije to se isplatilo obojici - trener je zahvaljujući zlatanovskom golu svoje akvizicije došao nadomak prvog trofeja u karijeri, a mladi napadač izborio je odlazak na SP.

Jović prošle sezone ni u Eintrachtu nije igrao puno. Ipak, u 19 nastupa u Bundesligi, od čega samo sedam kao prvotimac, postiže čak osam golova. Sjajna statistika s obzirom na minutažu i da mu je to prva sezona u vrhunskom nogometu i ligi.

2-sport

Da je u sjajnoj formi (četiri gola u pet zadnjih utakmica Bundeslige) Jović je potvrdio u polufinalu Kupa kod Schalkea. 

U 75. minuti spektakularno i akrobatski vješto postiže jedini gol na utakmici za prolaz Kovačeve ekipe u finale Kupa s Bayernom. Na odličan centaršut De Guzmana, petom u letu iz okreta zahvaća loptu ispred glave suparničkog štopera Kehlera i šalje je u mrežu Schalkea.

Joviću je to bio deveti gol. Prošle sezone u ligama petice samo su dva igrača mlađa od njega postigla barem toliko golova u svim takmičenjima - Milanov Cutrone i PSG-ov Mbappe. 

Njemački novinari nakon velemajstorskog gola za finale Kupa prozvali su "Božja peta", što je jasna aluzija na Maradonino objašnjenje tko je zabio njegov glasoviti gol rukom. 

s04sge-pk

Spektakularnim golom koji je zabio Schalkeu, došao je do prosjeka od jednog gola svakih 90 minuta. Kovač je tada s pravom likovao: "Nanjušili smo i doveli odličnu lovinu. I to za sitniš", govorio je nasmijan. Jer Jovića je Eintracht posudio za samo 100 hiljada eura.

Ali, frankfurtskom klubu to nije jedina sjajna financijska vijest vezana uz ovog napadača. U ugovoru o posudbi stoji da ga Eintracht od Benfice istekom aktuelne sezone može otkupiti za šest miliona eura. Sudeći kako Jović igra i zabija, bagatela.

Tako da se Eintracht za odlazak Kovača utješio otkupom njegove akvizicije Jovića. 

A on je ove sezone nastavio tamo gdje je stao prošle. U prvih deset nastupa postigao je devet golova. Sjajna statistka, ali bolje reći fantastična, jer sve te golove je zabio u posljednjih šest utakmica, piše Index.hr. Prije petarde Fortuni, po jedan je zabio Hannover i Hoffenheimu u Bundesligi, te Marseilleu i Laziju u Europa Ligi.

(Novi.ba)

Ne propustite