SMATRAJU GA GIGIJEVIM NASLJEDNIKOM Buffon, Alisson, Lloris? Ne, potpuni anonimac je najbolji golman Evrope!

Kiosk
SMATRAJU GA GIGIJEVIM NASLJEDNIKOM Buffon, Alisson, Lloris? Ne, potpuni anonimac je najbolji golman Evrope!
.

Kad razmišljate o najboljem golmanu Evrope na um vam sigurno padaju imena poput Alissona, Llorisa, Oblaka, De Gee, veterana Buffona, mladog Donnarumme... No, niko od nabrojanih nije broj 1! U dosadašnjem dijelu sezone niti jedan čuvar mreže nije branio bolje u ligama petice od mladog Sampdorijinog Emila Audera!

oblak8

Audero je tek nedavno debitirao za talijansku U21 selekciju, a ovo mu je prva sezona u karijeri da je starter na golu u Serie A. No to ga nije spriječilo da skida sve živo suparnicima! U prvih osam kola tekućeg prvenstva, prema podacima Opte, odbranio je 87.5 posto udaraca. Što je najbolja brojka u pet najjačih liga Starog kontinenta.

0f5e92eb0a0a463b2f80f9ccb1720cd1

Iza njega je francuski reprezentativac i golman Tottenhama Hugo Lloris sa 86.67 posto odbrana (s tim da je on branio u pet utakmica), a na trećem mjestu je drugi najskuplji golman svijeta, Liverpoolov i Brazilov čuvar mreže Alisson sa 85.71 posto odbrana u 10 nastupa.

buffon

Legendarni Gianluigi Buffon drži četvrto mjesto sa 83.33 posto uspješnih intervencija u pet utakmica što je branio. No gotovo nevjerovatno zvuči razlika između Audera i prvog sljedećeg golmana po uspješnosti odbrana u Serie A, Interovog Handanovića. Slovenac je na 79.31 posto. Iza njega je Luigi Sepe iz Parme, a top 5 talijanskog prvenstva zatvaraju Fiorentinin Lafont i Strakosha iz Lazija. Juventusov Szczesny je odmah nadomak tih prvih pet sa 73.68 posto odbrana.

42727773

Gianluigi Donnarumma, često proglašavan nasljednikom Gigija Buffona, nedodirljiv je na vratima talijanske reprezentacije, ali u sedam utakmica u Milanu uspio je obraniti svega 56.52 posto udaraca upućenih u okvir gola.

579203134-0

Audero je prošle sezone branio u drugoligašu Veneziji, ali kad je istekla posudba vratio se u matični Juventus. No, torinski ga je klub poslao u Sampdoriju ovo ljeto na dodatno kaljenje. Klub iz Genove ima mogućnost otkupa ugovora na kraju sezone, ali Juventus si je ostavio mogućnost da kontrira toj ponudi što će vrlo vjerovatno i učiniti s obzirom na predstave ovog 21-godišnjaka.

audero

A Sampdoria će sigurno pokušati zadržati talentiranog golmana jer s njim na čelu ima jednu od najboljih evropskih odbrana, sa samo četiri primljena gola u osam utakmica. 

audero-bol-juve

"Buffon mi je poslao poruku kad sam debitirao za Juventus zadnje kolo prvenstva protiv Bologne (bilo je to u sezoni 2016./17. kad je Audero bio treći golman u Juveu, nap. a.)", priznao je u intervjuu za Gazzettu Audero koji osvaja Serie A svojim odbranama. Čini se da je Juve dobio Gigijevog nasljednika...

diud6oowsaa7uks

emil-audero-italy

emil-audero

emilaudero-e1495833807160-1024x664

emil-audero-sampdoria-1w7pobyemcpz21klcycwhbhkvw

emilio-audero-mulyadi-20160424-180145

(Novi.ba)

Ne propustite