TOTTI O NAJTEŽEM TRENUTKU U KARIJERI: "Prvi put sam pomislio da nema smisla boriti se... Došao sam u svlačionicu, razbio vrata..."

Fudbal
TOTTI O NAJTEŽEM TRENUTKU U KARIJERI: "Prvi put sam pomislio da nema smisla boriti se... Došao sam u svlačionicu, razbio vrata..."
.

Definitivno jedna od najvećih sudačkih krađa dogodila se u osmini finala Svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. Suci su tada pomogli domaćinu Koreji da izbaci Italiju, a kasnije i da ode do polufinala.

Francesco Totti, penzionisani talijanski nogometaš, ne krije da mu je ta utakmica u Daejeonu najmučniji trenutak karijere.

byron-moreno

"Bio je na meni čist penal jer je postojao kontakt, korejski branič me srušio. Pogriješio je, a ja sam čuo zvižduk i pomislio - to je to. Pucat ću penal i s tim zlatnim golom odvesti Italiju u četvrtfinale. Umjesto toga, Byron Moreno nije pokazao na bijelu tačku nego je došao do mene, pokazao mi prvo žuti, pa crveni karton", napisao je Totti u autobiografiji pa otkrio što se događalo u svlačionici.

"Prvi put sam pomislio da nema smisla boriti se... Došao sam u svlačionicu, razbio vrata i nakon 15 minuta čuo tribine kako grme i slave."

italija

byron-moreno-francesco

Italija je četiri godine kasnije postala svjetski prvak.

"Tada sam sebi obećao: 'Igrat ću samo još jedan SP i onda stati!' Ali toliko smo promašivali, dopustili smo sucu da nam ukrade utakmicu! Omogućili mu da pomogne Korejcima i to je i napravio."

moreno

italija2

Da podsjetimo, ekvadorski sudac Byron Moreno prvo je poklonio jedanaesterac domaćima, zatim im nakon vodstva Italije dopuštao brutalne startove, a u produžetku je pokazao drugi žuti karton Tottiju zbog navodnog simuliranja.

Moreno je kasnije zbog namještanja utakmice u Ekvadoru doživotno suspendovan iz nogometa, a 2011. godine je uhvaćen u švercu šest kilograma heroina, te osuđen na dvije i pol godine zatvore.

(Novi.ba)

Ne propustite