BIO JE NA SAMOM DNU, A ONDA SE UZDIGAO: Od usvajanja i teškog siromaštva do suverenog vladara NBA

Kiosk
BIO JE NA SAMOM DNU, A ONDA SE UZDIGAO: Od usvajanja i teškog siromaštva do suverenog vladara NBA
.

Michael Cooper, Byron Scott,A. C. Green, James Worthy, Kareem Abdul-Jabbar i, naravno, Magic Johnson. Stari Forum, pet naslova NBA prvaka u osamdesetim godinama... Kasnije je došla era Kobe Bryanta i Shaquilla O'Neala i tri uzastopna naslova najjače svjetske košarkaške lige (2000-2002).

lebron-lalakers

Posljednja titula stigla je 2010. godine. Tada nije bilo Shaqa, već su uz Kobija igrali Pau Gasol, Derek Fisher, Lamar Odom, Andrew Bynum. Na klupi je sjedio harizmatični Phil Jackson.

561102993-750x422

Osam godina prošlo je od tada, Lakersi su pali vrlo nisko, dovoljno nisko da primat u Los Angelesu preuzmu komšijski Clippersi, što je do tada bilo nezamislivo. U posljednjih pet sezona upisali su "Jezerani" samo 126 pobjeda, najviše u prošloj, 35. I očito je došlo vrijeme da se stvari mijenjaju. Da se ponovo posloži ekipa koja bi razbudila Jacka Nicholsona i ostale holivudske velikane iz prvog reda Staples centra.

104796190-gettyimages-866023460-1910x1000

Magic Johnson zadužen je za to, ovog puta kao direktor košarkaških operacija, i čini se da je na pravom putu. Jer, u Los Angeles stiže jedan kralj. LeBron James, odnosno Kralj James, potpisao je četverogodišnji ugovor vrijedan 154 miliona dolara!

chi-lebron-james

- Hvala ti, sjevernoistočni Ohio, na četiri nevjerojatne sezone, ovo će uvijek biti dom - napisao je James na svom Instagram profilu, James koji ponovo nakon 2010. godine napušta Cleveland, ali ovog puta kao prvak, jer je svom rodnom kraju 2016. donio prvu NBA titulu.

Titula prvaka očekuje se i u Los Angelesu, jer Lebronova, a pogotovo historija Lakersa, ne priznaje ništa manje. Lakersi su drugi najtrofejniji klub u NBA historiji (16 titula, jedna manje od Boston Celticsa), dok Lebron sa svojim ekipama Cleveland, Miami Heat) ima nevjerovatni niz osam uzastopnih finala...

lebron

I to što su Lebronu već 33 godine ništa ne znači. On je i dalje najdominantnija sila na NBA parketima, koja ne pokazuje znakove zamora. Prošla sezona čak mu je bila ponajbolja u karijeri, s prosjekom od 27,5 poena, 9,1 asistencijom i 8,6 skokova, doveo je "Konjanike" do još jednog finala.

Sa 203 centimetra i 113 kilograma, uz impresivnu tehniku i šut, Lebron je sposoban pokrivati svih pet pozicija na terenu, i to na impresivan način. Tri puta bio je NBA prvak, uz četiri MVP nagrade za igrača godine i tri za najboljeg aktera finalne serije.

lebron-lakers

No, put do slave, bogatstva i titula bio je trnovit. Lebron je rođen 30. decembra 1984. i njegova priča samo je jedna u nizu onih koje su povezane sa siromaštvom, nesređenim porodičnim okruženjem, problemima sa zakonom, ali i sportom koji je predstavljao slamku spasa.

Njegova majka Gloria rodila ga je sa samo 16 godina. Otac Anthony McClelland već je tada napustio porodicu, tako da se Glorija borila sama, kako je mogla i znala u okruženju droge, kriminala, siromaštva... Važna ličnost u Lebronovom životu je i Frank Walker, trener američkog fudbala, čija je porodica, praktično, udomila Jamesa.

lebron-james-lakers

Walker je upisao Jamesa u školu, Lebron je u dvorištu njihove kuće imao i prve kontakte s košarkaškom loptom... Naravno, mama Glorija trudila se da ima kakav-takav kontakt s Lebronom. U kući porodice Walker, Lebron je ostao dugo, sve do upisa u srednju školu "St. Vincent-St. Mary High". I tada polako počinje priča o Lebronu kojeg znamo danas, jakog, dominantnog pod oba koša. Već poslije treće godine srednje škole planirao je ići na NBA draft, ali nije mogao zbog propisa.

lebron-james-092418-usnews-getty-ftr-t7mmer3ou9561v5wnbghkj35a

Na draftu je završio 2003. Amerika je već tada dobro znala za Jamesa, jer je prestižna ESPN televizija prenosila utakmice njegove srednjoškolske ekipe. Nevjerovatna dominacija pod koševima osigurala mu je status prvog "pika" prve runde, završio je u Cleveland.

Ipak, dvije od tri titule, Lebron je osvojio s Miamijem, tek je treća došla u dresu Kavsa 2016. Sada na red dolaze Lakersi, kao konačna potvrda veličine Kralja.

james

king

lebronjames

pregame-lebron-james-2e16d0ba-fill-735x490

(Novi.ba)

Ne propustite