PAZITE DA NE NASPETE POGREŠNO GORIVO: OVO SU NOVE ETIKETE kojima će se obilježavati benzin, dizel i plin!

Kiosk
PAZITE DA NE NASPETE POGREŠNO GORIVO: OVO SU NOVE ETIKETE kojima će se obilježavati benzin, dizel i plin!
.

Iako još zvanično nije potvrđena vijest kako će u susjednoj Srbiji na pumpama početi primjena direktive Evropske unije o novom, jedinstvenom obilježavanju derivata, ipak je bitno znati kako će etikete kojima će pištolji za točenje na pumpama biti obilježeni.

VOZAČI, KRENULA JE RIGOROZNA KONTROLA: Ako vas policija uhvati da kršite ova pravila, ODMAH PIŠU KAZNU​

gorivo

Umjesto dosadašnjih oznaka, obilježavanje će se sastojati od kombinacije slova i brojeva koji na prvi pogled ne govore da li se radi o benzinu, dizelu ili tečnom naftnom gasu, odnosno plinu.

Etikete za benzin biće okrugle i imaće natpise E5, E10, E85, a brojevi će se odnositi na procenat etanola u mješavini goriva.

gorivo-pumpa-kanister-atv

Etikete za dizel će biti kvadratnog oblika sa oznakama B7 (do sedam odsto) i B10 i označavaće maksimalni procenat biogoriva u dizelu, a oznaka XTL će stajati ako je u pitanju sintetički dizel, piše "Alo.rs".

gorivo-oznake-1000x0

Vrijednost etanola je važna, jer mnogi motori automobila ne reaguju najbolje na više vrednosti etanola, koji može nagrizati određene materijale (plastika, guma, aluminijum). Procjena je da, na primer, u Njemačkoj čak 90 odsto svih automobila može koristiti E10 goriva bez većih problema. Prema sadašnjem stanju, najčešća oznaka goriva na našem tržištu će biti E5, što znači za motor najmanje agresivnih do pet odsto etanola u gorivu. TNG će imati etiketu u obliku romba, baš kao i CNG.

gorivo

Navodno će pored 28 zemalja EU, uz Srbiju, ova direktiva primenjivaće se i u Turskoj, Norveškoj, Švajcarskoj, Islandu, Lihtenštajnu i Makedoniji, dok će se Velika Britanija izjasniti tek nakon Brexita.

gorivo1

Direktiva je, prema navodima pojedinih medija, stupila na snagu 12. oktobra i za kontrolu njenog sprovođenja u Srbiji će biti zadužene nadležne inspekcijske službe. U praksi će to značiti da na rezervoarima na benzinskim stanicama, kao i na vrhovima "pištolja" za točenje, moraju da budu istaknute odgovarajuće naljepnice, baš kao i na svim vozilima proizvedenim, odnosno prodavanim na ovim tržištima poslije 11. oktobra ove godine.

gorivo

Ponovo poskupilo gorivo u Federaciji BiH

(Novi.ba/Alo.rs)

Ne propustite