Petogodišnjak iz Coventryja postao najmlađi certifikovani IT stručnjak ikada!

Nauka i tehnologija
Petogodišnjak iz Coventryja postao najmlađi certifikovani IT stručnjak ikada!
Poslije samo pet mjeseci vježbanja, Ayan je položio test za informatičke inženjere.

Ayan Qureshi (6) tek što je krenuo u osnovnu školu, a već je položio test na Univerzitetu u Birminghamu i tako postao najmlađi certifikovani "Microsoftov" stručnjak. Ovim je postavio novi svjetski rekord kao najmlađa osoba koja je ikada položila ovaj test. Time je prestigao Mehroza Yawara iz Pakistana koji je isto uspio, ali u šestoj godini.

Ayan je imao prvi kontakt sa kompjuterima sa samo tri godine. Njegov otac Asim, koji je također stručnjak za informacione tehnologije, ubrzo je primijetio talenat svog sina i napravio mu pravu malu kompjutersku laboratoriju. Tada je počela Ayanova priprema za ovaj izuzetno težak "Microsoftov" test.

Poslije samo pet mjeseci vježbanja, Ayan je položio test za informatičke inženjere, a zanimljivo je da su svi ostali kandidati bili odrasli. Dječak je sa lakoćom završio dva sata dug test, a čak je imao i vremena da sve svoje odgovore polako provjeri.

"Mnogo smo ponosni na njega. On planira da polaže i test koji je na naprednijem nivou, ali bismo voljeli da se sada ipak više fokusira na školu. Izuzetno ga interesuju kompjuteri i vrlo je talentovan. On voli da igra igrice, ali ga više zanima kako su one napravljene", ispričao je njegov otac.

Interesantno je da komisija prvo nije htjela da ga pusti da polaže, jer je previše mlad. Ali, "Microsoft" je telefonskim pozivom razriješio problem i Ayan je mogao slobodno da polaže. Ovaj test obično polažu odrasle osobe koje žele da postanu inženjeri informacionih tehnologija i obično to rade prije ili poslije fakulteta.
 
Ipak, da bi radio, Ayan po zakonu mora da ima 13 godina, tako da će informatička karijera morati malo da pričeka.

Ne propustite