Roger Federer i Serena Williams potvrdili učešće na Hopman Cupu

Tenis
Roger Federer i Serena Williams potvrdili učešće na Hopman Cupu
.

U 31. izdanju Hopman Cupa koji će se održati u australijskoj Perth Areni od 29. decembra do 5. januara na terenu ćemo gledati Rogera Federera, Serenu Williams i Alexandera Zvereva kao najveće zvijezde koje su potvrdile svoj dolazak. Za 2020.  godinu najavljeno je novo takmičenje ove vrste po imenu ATP World Team Cup, tako da je vrlo moguće da će ovo biti posljednje izdanje Hopman Cupa koji se vrlo često naziva i "nezvaničnim svjetskim ekipnim prvenstvom" a koji se u ovom formatu održava još od davne 1989. godine. 

Za one koji ne znaju, na Hopman Cup svaka reprezentacije prijavljuje po jednog muškog i jednog ženskog terena. U duelu dvije reprezentacije igraju se dva meča u singlu, naravno između takmičara istog pola, te jedan meč mješovitih parova. Format takmičenja je takav da postoje dvije grupe po četiri reprezentacije, a najbolja iz svake grupe plasiraće se u finale.

U grupi A nalaze se reprezentacije Francuske, Španije, Njemačke i Australije. Francusku će predstavljati Lucas Pouille i Alize Cornet, za Španiju nastupaju David Ferrer i Garbine Muguruza, a za Njemačku respektabilan dvojac u sastavu Alexander Zverev i Angelique Kerber zbog čega je Njemačka glavni favorit za finale. Reprezentaciju domaćina Australije predstavljaće Matthew Ebden i Ashleigh Barty koji će imati male šanse da ponove uspjeh sunarodnjaka Nicka Kyrgiosa i Darie Gavrilove koji su 2016. osvojili prvo mjesto na ovom respektabilnom turniru. 

Grupu B čine reprezentacije Švajcarske i SAD-a kao najvećih favorita, te Grčka i Velika Britanija koje će svoju šansu vrebati iz prikrajka. Nastup za reprezentaciju Švajcarske potvrdio je Roger Federer i Belinda Benčić, a za SAD će zajedno sa Serenom Williams nastupiti Frances Tiafoe. Najveći događaj cijelog turnira na rasporedu je 1. januara kada ćemo u duelu mješovitih parova na suprotnim stranama imati priliku da vidimo dvije žive legende bijelog sporta, Rogera Federera i Serenu Williams. Reprezentaciju Velike Britanije čine Cameron Norrie i Katie Boulter, dok će Grčku, kojoj je ovo prvi nastup na Hopman Cupu još od 2002. godine, predstavljati Stefanos Tsitsipas i Maria Sakkari.

Ne propustite