AKO STE SE IKAD PITALI: Evo u čemu beba NAJVIŠE UŽIVA dok je u stomaku!

Mame i bebe
AKO STE SE IKAD PITALI: Evo u čemu beba NAJVIŠE UŽIVA dok je u stomaku!
.

Veza između majke i bebe se formira mnogo prije nego što to mislite.

Prema jednoj studiji, fetus može osjetiti psihološko stanje majke. Nerođene bebe dobijaju signale kroz tijelo majke, tako da ona utiče na to kako se beba osjeća. 

Trudnoća je vrijeme kada žena osjeća naboj pozitivnih emocija i trebalo bi da ih maksimalno iskoriste. Što se vi bolje osjećate, to će vaše dete biti zdravije i sretnije.

U čemu bebe najviše uživaju kad su u stomaku?

trudnica

Slatka hrana

Bebe počinju da razlikuju ukuse od 13. do 15. sedmice trudnoće. Amniotska tečnost ima ukus kao hrana koju majka jede, a bebe je gutaju i tako se navikavaju na različite ukuse.

Trudničke želje sa hranom se razvijaju u materici. Dakle, ako želite da budete sigurni da će vaše dijete dobro jesti u budućnosti, jedite raznovrsnu  hranu tokom trudnoće.

Bebe su naročito naklonjene slatkim stvarima jer ih to priprema za dojenje.

trudnica-e1465972013518

Tople kupke

Kada su bebe dovoljno velike da budu pritisnute prema koži majčinog stomaka, one mogu da osjete promene temperature. Zato ih vrela kupka dovodi do neprijatnosti i može biti opasna. Topla kupka, naprotiv, čini bebu mirnom i opuštenom.

Zvuk tekuće vode može pomoći bebi da se opusti. Kako bi bilo još bolje, sipajte vodu iznad stomaka da se beba relaksira.

trudna

Češkanje stomaka

Receptori za dodir počinju da se razvijaju oko 8. sedmice trudnoće, a oko 20. sedmice bebe su dovoljno velike da osjećaju dodir i spolja. Tokom ovog perioda mogu uživati u češkanju i maženju stomaka.

Ovo je odličan način za povezivanje, a čak i tata može biti uključen u proces. Koristite masažna ulja ili kreme i mazite stomak laganim pokretima dok slušate prijatnu i opuštajuću muziku.

trudna

Slušanje glasa

U sedmicama od 25. do 26. bebe počinju da odgovaraju na buku koje čuju van materice. A pošto im se vaš glas čini jasniji od bilo kog drugog, one nauče da ga prepoznaju. To im pruža udobnost i sigurnost i signalizira da je sve u redu.

Efikasan način da razvijete odnos sa bebom je da je naviknete na zvuk vašeg glasa, pa joj čitajte ili pričajte. Bebe vole da slušaju i ostale glasove, naročito očinski glas, jer lakše razlikuju dublje tonove.

trudna

Slušanje muzike

Prenatalna muzika ima nekoliko prednosti. U slučaju majke, ona proizvodi hormon serotonin i podstiče oslobađanje endorfina koji se prenosi i na bebu. U slučaju bebe, muzika stimuliše čula i podstiče razvoj mozga.

Slušajte muziku, jer beba može da je čuje isto kao i vi. Razmislite o koncertima klasične muzike i izložite svoju bebu različitim zvukovima.

trudnaaa

Redovno vježbanje

Ključ za odabir prave vježbe tokom trudnoće je sljedeći: trebalo bi da bude bezbedan, prikladan i odobren od strane ljekara.

Kardio vježba je najbolja vrsta aktivnosti tokom ovog perioda. Srce bebe se tako bolje razvija i bebe su jače ako njihove majke redovno vježbaju. Kardio vježbe usporavaju srčanu frekvenciju, a to je dobro za bebu.

trudnatrudnaaaa

Vaši periodi odmora

Vaši periodi odmora su najbolje razdoblje zabave! U vrijeme kada se vi odmarate, bebe su zauzete, jer nijedna od vaših dnevnih aktivnosti, pokreta i rutina ne pruža im priliku za toliko kretanja kao kada se odmarate.

One tada počinju da praktikuju akrobatiku i vježbaju nove pokrete. Takvi nastupi ne traju dugo. Bliže kraju trudnoće, beba će se kretati i od 70 do 90 minuta dnevno, tako da će režim kretanja dobiti neke šablone.

trudna4

Mamin osmijeh

Ultrazvuk pokazuje da fetusi počinju da se bacaju gore i dole kada se njihove majke smiju. To se dešava zbog kontrakcija mišića. Hormoni sreće koji se oslobađaju kada se majka osjeća sjajno utiču na to da i beba uživa.

Pogledajte kako izgleda SESTRA Jennifer Lopez: I ona je poznata, a ovo niko nije znao!

Ne propustite