UZBUNA ŠIROM SVIJETA, NAUČNICI U STRAHU: Ugledali su ovo na površini jezera, a to može da znači SAMO JEDNO!

Svijet
UZBUNA ŠIROM SVIJETA, NAUČNICI U STRAHU: Ugledali su ovo na površini jezera, a to može da znači SAMO JEDNO!
.

Jezera širom Aljaske i Sibira počela su da ispuštaju mjehuriće metana. Ovo  otupuštanje gasova koji stvaraju efekat staklene bašte zabrinuo je naučnike. 

Globalno zagrijavanje otapa arktički permafrost, štetni gasovi ispuštaju se u atomosferu, ali je loša vijest što se ovaj proces odvija brže od očekivanog. 

jezero2

Prošlog meseca američka svemirska agencija NASA objavila je snimak arktičkih jezera punih mehurića koja su posledica malo poznatog fenomena "naglog odmrzavanja". To se događa kad se permafrost – "večni sneg i led" odnosno tlo koje je bilo pod ledom hiljadama godina – odledi brže od očekivanog.

jezero4

Naučnicima je već dugo poznato da otapajući permafrost ima potencijal da ispusti velike količine metana u atmosferu. Kako se organska materija koja je bila zarobljena u tlu odmrzava, ona se razlaže i raspada ispuštajući ugljenik i metan. Ali, taj proces je bio spor, a ono što naučnici nisu uzeli u obzir je naglo odmrzavanje.

 
Kad bi se sva količina otpustila u atmosferu, posljedice po klimatske promjene bi bile ogromne. Ukupno ima oko 1.500 milijardi tona ugljenika zarobljenog u permafrostu, što je skoro dvostruko veća količina od trenutnog ugljenika u atmosferi, naveo je Newsweek. 
jezero5

Sa sve višim temperaturama u regionu, mikrobi u tek odmrznutom arktičkom tlu razlažu ova zaleđena organska tijela, ispuštajući ugljen-dioksid i metan u atmosferu.

jezero6

Prema istraživanju NASA-e, naglo odmrzavanje odvija se ispod takozvanih termokrast, odnosno odmrzavajućih jezera. Naučnici su izračunili da je naglo odmrzavanje više nego udvostručilo prethodne procjene doprinosa odrmzavajućeg permafrosta globalnom zagrijevanju.

jezero7

SVI SU NAS UPOZORAVALI, ČEKA NAS HOROR: Ovakvo nešto skoro nije viđeno, posljedice će biti strašne

Takođe su došli do zaključka da ljudi ne mogu mnogo toga da urade da zaustave ovaj proces.

jezero8

Čak i kad bi smanjili emisije štetnih gasova, naglo odmrzavanje bi nastavilo da ispušta velike zalihe metana u atmosferu.

Pogledajte video: 

 

Ne propustite