SVI SU NAS UPOZORAVALI, ČEKA NAS HOROR: Ovakvo nešto skoro nije viđeno, posljedice će biti strašne

Kiosk
SVI SU NAS UPOZORAVALI, ČEKA NAS HOROR: Ovakvo nešto skoro nije viđeno, posljedice će biti strašne
.

Američki naučnici upozorili su da da će globalno zagrijavnje rezultirati još jednom lošom posljedicom za našu planetu - kucima povećanog apetita koji će uništavati sve više usjeva. 

Procijenili su da će sa svakim rastom temperature za samo jedan stepen Celzijusa štetočine širom planeta jesti 10 do 25 posto više usjeva žitarica, riže i kukuruza, važnih za prehranu milijarda stanovnika Zemlje.

vrucina

Drugim riječima, globalno povećanje temperature za dva stepena Celzijusa stupnja na površini Zemlje značilo bi ukupan gubitak od 213 miliona tona ključnih žitarica u odnosu na današnjih 166 miliona.

optimized-temperature

Povećanje temperature povećava i metabolizam insekata, kao i njihov apetit te stimuliše njihovo razmnožavanje, pojašnjava jedan od suautora studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Science”, Scott Merrill.

insekti1

S obzirom na to da spomenute tri vrste usjeva omogućuju 42 posto kalorija koje ljudi konzumiraju, svaki dodatni gubitak mogao bi rezultirati globalnom nesigurnošću kada je posrijedi hrana, posebno u siromašnijim dijelovima svijeta.

ALARMANTNO UPOZORENJE NAUČNIKA, SPREMA NAM SE NEVIĐENA KATASTROFA: Pogodiće i našu zemlju, A NAJGORE SE TEK SPREMA!

Veća šteta u hladnijim područjima

Da bi ustanovili u kolikoj je mjeri situacija opasna, naučnici su stvorili simulacijski model da bi otkrili kakve promjene potiče porast temperature u metabolizmu 38 vrsta kukaca na različitim geografskim širinama.

insekti3

Rezultati su varirali, ovisno o području, a pokazalo se da bi u hladnijim dijelovima planeta insekti počinili više štete, dok bi ona u tropskim područjima bila manja.

Po podacima UN-a, globalno svaki devet stanovnik Zemlje gladuje, a svjetska populacija bi do 2050. trebala dostići 9,8 milijardi stanovnika.

insekti2

Najezda gladnih insekata

Koristeći podatke o klimatskim promjenama i statističkim podacima o metabolizmu insekata naučnici su ustanovili da bi Evropa, najproduktivnije područje u svijetu po uzgoju žitarica, do 2050. zbog povećanja apetita insekata i njihova broja izgubila oko 16 miliona tona usjeva. Najveći proizvođač kukuruza u svijetu, Sjedinjene Države, izgubio bi oko 40 posto prinosa, odnosno oko 20 miliona tona svake godine, a po predviđanjima bi u Kini, u kojoj se proizvede trećina ukupne količine riže u svijetu, insekti godišnje uništili oko 27 miliona tona, stoji u izvještaju.

insekti4

“Trebali bismo početi razmišljati o tomu kako spriječiti najezdu sve gladnijih insekata. Trenutno nismo u poziciji razmišljati o tomu hoćemo li ili ne dopustiti daljnji porast temperatura na globalnom nivou, već moramo znati u kolikoj smo mjeri voljni tolerisati globalno zatopljenje”, smatra Curtis Deutsch sa Univerziteta Washington.

Godine 2015. potpisan je Pariški sporazum čiji je glavni cilj smanjenje emisija stakleničkih plinova i ograničenja rasta globalne temperature na manje od dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsku razinu. Čak i da u tome uspiju, apetit insekata u budućnosti bit će teško smanjiti, smatraju američki naučnici.

insekti5

“Populacija štetočina će pobijediti”

“Bez obzira na sve scenarije klimatskih promjena, populacija štetočina će pobijediti i prouzročiti povećanje stvarne cijene hrane, a to će se najteže odraziti na najsiromašnijima”, smatra suautorica studije Rosamond Naylor s američkog univerziteta Stanford.

Dodaje da bismo, ako se unaprijed ne pronađe rješenje problema, svi mogli osjetiti teške posljedice.

Slike koje svi moramo vidjeti dok nije kasno!

Zagađenje je već nekoliko decenija jedan od najvećih problema. Što više svijet tehnološki napreduje, to se više odvajamo od majke prirode. Problem globalnog zagrijavanja postaje alarmantan.  Naučnici su zabrinuti i riječi poput apokalipse i izumiranja često se spominju u medijima. 

Na slikama ispod prikazana tužna strana zemlje. Krajnje je vrijeme da nešto poduzmemo. 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

3010

11

12

13

 

14

15

16

17

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

31

32

33

34

35

36

37

 

 

 

Ne propustite