APOKALIPSA U HRVATSKOJ, NEZAPAMĆENO NEVRIJEME RAZORILO GRAD: Vjetar ruši sve pred sobom, GRAĐANI UPOZORENI DA NE IZLAZE (FOTO)

Region
APOKALIPSA U HRVATSKOJ, NEZAPAMĆENO NEVRIJEME RAZORILO GRAD: Vjetar ruši sve pred sobom, GRAĐANI UPOZORENI DA NE IZLAZE (FOTO)
.

Snažno nevrijeme zahvatilo je Split, gdje puše bura orkanske jačine.

Jutros do 10 sati vrijeme je bilo lijepo, s temperaturom od 26 stepeni, nakon čega su se nad Splitom nakupili tmurni oblaci, počela je jaka kiša i zaduvala orkanska bura, javljaju hrvatski mediji.

PAO SNIJEG U BIH, ALI TO NIJE NIŠTA ŠTA NAS SUTRA ČEKA: Meteorolozi upozoravaju, BUDITE SPREMNI! (FOTO)

Zatvoren je brzi put između Solina i Klisa, pa se vozi obilazno starim kliškim putem. Centar za hitne slučajeve dobio je na desetine poziva građana koji upozoravaju da po putevima lete dijelovi stabala, da su neki kontejneri "dobili noge" pa završili na putu, a bura je čak iščupala svjetla sa semafora.

orkanska-bura-paralizirala-split-3907c62dc2dd1d8d50eaa4fad09f1b20-gallery-single-view

Foto: Vijesti.hr

orkanska-bura-paralizirala-split-nevrijeme-oluja-531c0f35591effae35242c2f2c99c050-gallery-single-view

Foto: Vijesti.hr

Na Karepovcu se podigao veliki oblak prašine, ali za sada nema dojava o smeću koje leti po putu.

- Pozivaju se građani na oprez i da ne izlaze iz kuća ako baš ne moraju - javio je Centar 112.

orkanska-bura-paralizirala-split-nevrijeme-oluja-580e60a962d1e10d583433ec11d6ac1f-gallery-single-view

Foto: Vijesti.hr

U prekidu je i većina katamaranskih linija, a o njihovom voznom redu biće odlučeno kasnije, kad bura prođe. Naime, meteorolozi su i najavili ovaj prolazak hladnog fronta, pa bi bura trebalo da prestane za nekoliko sati.

orkanska-bura-paralizirala-split-nevrijeme-oluja-928345e872de9fb6d1cc203c58a50eb1-gallery-single-view

Foto: Vijesti.hr

U meteorološkom zavodu rekli su da bura u Splitu duva prosečnom brzinom od 80 kilometara na sat, a najjači zabilježeni udar bio je oko 115 km/h. Ali, to ipak još nije ni blizu rekordnom udaru bure iz 2015. godine, kada je "udarala" brzinom većom od 180 km/h.

Zbog pogoršanja vremena došlo je do poremećaja u vazdušnom saobraćaju na aerodromu Split, javljaju hrvatski mediji.

orkanska-bura-paralizirala-split-nevrijeme-oluja-b41312fdd739a31ee0ed5edac3ec6cf6-gallery-single-view

Foto: Vijesti.hr

Sljedećih će dana kiše biti rijetko gdje, piše HRT. Dapače, prevladavat će sunčano, ali znatno hladnije nego u prošlom tjednu. Na Jadranu će često puhati jaka, ponegdje i olujna bura s mogućim orkanskim udarima. U četvrtak i petak mirnije i toplije, na kopnu ujutro maglovitije, a za vikend opet promjenljivije.

orkanska-bura-paralizirala-split-nevrijeme-oluja-e0e8c60d2af6c2a16ae7ab5f476165e6-gallery-single-view

Foto: Vijesti.hr

Sutra većinom sunčano, ali relativno hladno i vjetrovito

Sutra će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno sunčano uz povremeno umjerenu naoblaku te i dalje vjetrovito, uz umjeren, mjestimice i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Jutro zamjetno hladnije s temperaturom od 4 do 7 °C, a najviša dnevna oko 15 °C.

U središnjoj Hrvatskoj danju podjednaka temperatura, uz pojačani osjećaj svježine zbog umjerenog, u višim predjelima i jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. Povremeno treba računati i na prolazno umjerenu pa i povećanu naoblaku.

Vrlo vjetrovito bit će u gorju i na sjevernom Jadranu. Bura će biti jaka i vrlo jaka, na udare i olujna, podno Velebita i orkanska. Nakon svježeg jutra uz prevladavajuće sunčano vrijeme, temperatura će danju porasti između 11 i 14 °C u gorju, a duž obale i na otocima te u unutrašnjosti Istre između 17 i 19 °C.

split-1000x0

Za vikend opet hladnije i oblačnije uz kišu

Na srednjem i južnom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije također pretežno sunčano i vjetrovito, uz jaku i olujnu buru, s kojom će more biti umjereno valovito i valovito, na otvorenom i jače valovito, te hladnije nego prošlih dana. Jutarnja temperatura zraka od 7 °C u unutrašnjosti do 15 °C na otocima, a najviša dnevna između 17 i 22 °C.

Sredinom tjedna na kopnu će prevladavati sunčano vrijeme, u srijedu uz umjeren do jak vjetar još uglavnom u gorju. Jutra će biti prohladna, ponegdje pri tlu i uz slab mraz, a od četvrtka, uz pritjecanje sve toplijeg zraka, i sve češću maglu. Za vikend se povećava vjerojatnost ponovno svježijeg i oblačnijeg vremena s mjestimičnom kišom.

Prvu polovicu sedmice na Jadranu svakako će obilježiti jaka i olujna bura. Pretežno sunčano bit će do petka, ponegdje i za vikend, a uz slabljenje bure od četvrtka će biti i toplije. Za vikend vjerojatno ponovno promjenljivije, mjestimice i uz malo kiše, uglavnom u nedjelju u Dalmaciji.

SNIJEG U BIH

Hladni talas koji je danas, dan nakon kalendarskog početka jeseni, pogodio BiH donio je i prvi snijeg.

Tako je sniježni prekrivač prekrio naselja oko Prokoškog jezera. Snijeg je zabijelio i određene dijelove Vlašića. Na Bjelašnica je u 14 sati izmjereno čak -3 stepena.

vlasic-snije-screen

b-180924089

Foto: Mahalla.ba

vlasic-snijeg13

Foto: web caweb cam,www.eko-fisvlasic.ba

vlasic-snijeg11

Foto: web caweb cam,www.eko-fisvlasic.ba

vlasic-snijeg12

Foto: web caweb cam,www.eko-fisvlasic.ba

1

2

3

Temperature izmjerene u 14 sati: Ivan-sedlo 5, Sokolac 6, Jajce, Livno i Sarajevo 8, Bugojno 9, Doboj, Gradačac, Srebrenica, Tuzla i Zenica 10, Banja Luka, Bihać, Bijeljina i Sanski Most 11, Brčko, Prijedor i Zvornik 12, Mostar, Stolac 16 i Trebinje 27, saopćeno je iz Federalnog hidormeteorološkog zavoda BiH.

Sutra će biti vjetrovito vrijeme. Vjetar većinom umjerene jačine, sjevernog smjera. Jak vjetar se prognozira za Hercegovinu, zapad i jugozapad Bosne. 

l-am

Najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 2 i 6, na jugu zemlje od 6 do 11 stepeni. Najviša dnevna većinom između 10 i 16, na jugu zemlje od 16 do 21 stepen. U Sarajevu sutra će biti sunčano uz umjerenu oblačnost. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 3, a najviša dnevna oko 11 stepeni.

U Bosni i Hercegovini do kraja sedmice preovladavat će pretežno sunčano vrijeme. Nešto više oblaka očekuje se u Bosni. Očekivane temperature zraka bit će niže u odnosu na prosječne vrijednosti, a u jutarnjim satima sredinom sedmice u planinskim i predplaninskim područjima moguća je i pojava mraza. 

Jutarnje temperature zraka kretat će se od -1 °C do 5 °C u Bosni, a u Hercegovini između 5 °C i 10°C. Maksimalne dnevne temperature u Bosni očekuju se između 11 °C i 16°C, a u Hercegovini od 16 °C do 22 °C.

sarajevo

U prvoj sedmici oktobra, prema raspoloživim modelima očekuje se nastavak stabilnih vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini. Više sunčanih intervala moguće je u Hercegovini.

Prognozirane temperature zraka bit će nešto veće u odnosu na zadnju sedmicu septembra.

Na Prokoškom jezeru pao snijeg

Najniže temeprature zraka imat će vrijednosti između 4°C i 12°C, a maksimalne temperature od 14°C do 22°C, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Ne propustite