Dragulj BiH: Priuštite si jedinstvenu trodnevnu avanturu u Nacionalnom parku Sutjeska!

Kiosk
Dragulj BiH: Priuštite si jedinstvenu trodnevnu avanturu u Nacionalnom parku Sutjeska!
-

Ljepote Nacionalnog parka „Sutjeska“, kojima niko ne može odoljeti, iz godine u godinu privlači sve veći broj domaćih, ali i stranih turista. Ovaj nacionalni park ujedno je i najstariji u BiH, a osnovan je 1962. godine. Prostire se na 17.250 hektara, od čega je više od 66 posto prekriveno šumama, a ostali dio čine pašnjaci, livade i goleti iznad gornje granice šume.

shutterstock-615632423

Obuhvata područje Sutjeske s najvećom očuvanom prašumom u Evropi – Perućicom, dijelove planina Maglić čiji je najviši vrh 2.386 metara ujedno i najviši u BiH, Volujaka, Vučeva i Zelengore s glečerskim jezerima poznatim kao „gorske oči“. Nacionalni park „Sutjeska“ je od 2000. godine uvršten u II kategoriju Odjela Ujedinjenih nacija za zaštitu prirode i prirodnih dobara (IUCN).NP Sutjeska je najraznovrsniji kompleks ekosistema na prostoru BiH i jedan od najraznovrsnijih na prostorima jugoistočne Evrope. Na Zelengori se nalazi osam glečerskih jezera, gorskih očiju: Donje i Gornje Bare, Bijelo i Crno jezero, Orlovačko, Štirinsko, Kotlaničko, Borilovačko jezero.

vh-tjentiste-sutjeska-prasuma-perucica-21-1024x683

Ono što također karakteriše ovo područje jesu duboki kanjoni Sutjeske, Hrčavke i Jabučnice, bistrih planinskih rijeka bogatih potočnom pastrmkom. Veoma je dragocjen i bogat fond divljači i rijetkih biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemske. Ljudi uglavnom posjećuju Sutjesku jer žele doživjeti prekrasnu prirodu ovog parka pa je očito da postoje brojne označene staze namijenjene planinarima kako bi mogli u potpunosti istražiti park. Za one koji vole istraživati prirodu ​​biciklom, postoji jedna staza posebno namijenjena za bicikliste. Staza počinje u Tjentištu (kod Info centra) gdje imate mogućnost iznajmljivanja bicikle ako nemate vlastitu. Duljina staze iznosi 48 km, a završava na Orlovačkom jezeru gdje se nalaze lovački dom i kamp. “Ovisnici” o adrenalinu imaju priliku isprobati rafting na rijeci Tari u kanjonu Sutjeske.

vh-tjentiste-sutjeska-prasuma-perucica-19-1024x683

Ne propustite fantastičnu ponudu CityDeala - Dva noćenja za dvije osobe sa uključenim polupansionom + izlet uz ulaznice, prevoz i uslugu vodiča nacionalnog parka (Vidikovac Dragoš sedlo, Prijevor i Trnovačko jezero). Detaljnije o ponudi klikom na LINK.

Sve ponude sa portala CityDeal.ba možete kupiti online preko naše web stranice www.citydeal.ba, uplatnicom, gotovinom ili kartičnim plaćanjem na našim prodajnim mjestima u SCC-u (-1 sprat) i na prodajnom mjestu BBI Shopping centra (prizemlje).

Pametno kupujte i značajno uštedite samo uz CityDeal.

 

Ne propustite