EVROPSKA PERSPEKTIVA

Evropski zvaničnici upozoravaju: Kina postaje glavni igrač na Balkanu

Objavljeno:14.09.2018 - 09:00
A A A Times Arial

Kina bi mogla zamijeniti Evropsku uniju (EU) kao glavni igrač u regionu zapadnog Balkana ako se ne dese neke promjene u evropskom pristupu, rekao je tokom govora u Bundestagu Haikoo Mass, ministar vanjskih poslova Njemačke.

Massovo upozorenje došlo je isti dan, samo malo kasnije, nakon sličnog upozorenja Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker), predsjednika Evropske komisije, koji je u govoru u Evropskom parlamentu u Strazburu takođe upozorio da EU mora jače da se angažuje u regionu zapadnog Balkana da u taj region ne bi "došao neko drugi".

Mass je rekao da je od krucijalne važnosti da EU ponudi zapadnom Balkanu evropsku perspektivu, jer se, kako je istakao, Kina već nudi tim zemljama, a nema iste vrijednosti koje dijele zemlje Evrope.

Juncker je rekao da je EU kroz dosadašnja proširenja, uz sve izazove, pokazala da je sposobna izvoziti stabilnost u svoje susjedstvo.

- Moramo se usaglasiti o zajedničkom jeziku kad je u pitanju zapadni Balkan, i to jednom za sva vremena. Ako to ne uradimo, naše susjedstvo će oblikovati drugi - rekao je Juncker. 

 

(Novi.ba/Nezavisne) 

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA