OBRATITE PAŽNJU

UPOZORENJE PSIHOLOGA: "Ako djetetu dopustite ovih 6 ponašanja, oni će vas nastaviti gaziti dok sasvim ne izgubite autoritet"

Objavljeno:12.09.2018 - 12:31
A A A Times Arial

Nerijetko se događa da roditelji opravdavaju loše navike i postupke svog djeteta, jer smatraju da su to samo faze koje trebaju proći.

No, postoje situacije u kojima bi mame trebale reagovati, prije nego što bude kasno. 

Psiholozi upozoravaju na sljedeće probleme u ponašanju koje nikako ne smijete ignorirati, jer će vaša djeca snositi posljedice kada odrastu.

1. Dijete vas stalno prekida dok govorite
 

Zašto ne treba ignorirati:

Vaše dijete je vrlo pričljivo i želi stalno nešto reći ili pitati, a samim tim neprastano prekida vaš razgovor s drugim ljudima. Psiholozi savjetuju da je neophodno naučiti dijete da ne skreće previše pažnju na sebe i da mora biti tolerantno i pružiti šansu drugima da govore. Ovaj problem se treba iskorijeniti još dok su djeca mala, da ne bi ovo ponašanje usvojili i imali problema tijekom odrastanja.

33716-mother-scolding-child-1200-1200w-tn

ŽENE, VAŽNO JE U KOJOJ GODINI RODITE: Ako rađate u ovim godinama, dijete će vam biti JAKO INTELIGENTNO!
 

 

Kako riješiti:

Ako ste kod prijatelja ili imate goste, djetetu recite prije posjeta da vas ne uznemirava dok razgovarate osim ako situacija nije baš hitna (ili neka barem pričeka dok završite rečenicu). Potrudite se da dok pričate, dijete radi nešto zabavno sa strane, a ako neće da se odvoji od vas, onda mu objasnite da mirno sjedi. Obavezno kada završite razgovor dozvolite djetetu da vas pita ili vam kaže ono što je htjelo.

kid

2. Dijete je tijekom igre nasilno
 

Zašto ne treba ignorirati:

Ako se vaše dijete tijekom igre s drugom djecom stalno gura, štipa ili otima stvari, onda je jasno da imate problem s agresivnim ponašanjem. Ako ovo ne spriječite dok je dijete malo, psiholozi ističu da je već od 8. godine teže odgajati agresivno dijete i ukazati mu na pogreške. Ako ne reagirate na vrijeme dijete će nasilje prihvatiti kao opravdan način ponašanja.

kids2

Kako riješiti:

Recite djetetu kako se nikako ne smije ponašati agresivno i pitajte ga kako bi se osjećao da se tako netko ponaša prema njemu. Recite mu da će završiti s igrom ako nastavi s agresivnim ponašanjem. Obavezno pomozite djetetu da izbaci bijes i višak energije iz sebe, primjerice upišite ga na neki sport. Ako vidite da ne možete sami iskorijeniti agresivno ponašanje, onda je već neophodno da se obratite psihologu, piše yumama.com

kids

3. Pravi se da vas ne sluša
 

Zašto ne treba ignorirati:

Ako vašem djetetu ponovite po nekoliko puta da vam nešto donese ili da pokupi igračke, a ono ne reagira, onda ste već u problemu. Nikako nemojte popustiti i sami učiniti ono što ste tražili od djeteta, jer će tako dijete smatrati da vas može kontrolirati u svakoj situaciji. Ako ne spriječite ovo ponašanje, neizbježno je da će vaše dijete postati prkosno i vi ćete izgubiti kontrolu nad njim.

kids

Kako riješiti:

Ako vas dijete ne sluša i poslije trećeg ponavljanja, priđite mu, stavite ruke na njegova ramena, izgovorite njegovo ime i malo glasnije mu recite što treba učiniti. Ponavljajte sve dok vas dijete ne posluša, tako ćete mu pokazati da ste vi oni koji kontrolira, a ne dijete.

UPOZORENJE MAJKE POTRESLO SVE: Svoje dijete je skoro izgubila zbog isprobavanja cipela bez čarapa
 

 

4. Dijete uzima stvari bez pitanja

Zašto ne treba ignorirati:

U redu je ako dijete hoće sebe počastiti čokoladom, ponekad bez pitanja upali televizor ili sjedne za računalo. Međutim, ako dijete počne učestalo uzimati stvari hoće i radi što hoće, ne poštujući vaša pravila, onda ćete biti u problemu kad poraste. Dijete koje zna da mu je sve što želi pristupačno, neće znati za granice i vaša pravila mu ništa neće značiti kad postane tinejdžer.

kids

Kako riješiti:

Razgovarajte s djetetom o pravilima koja uvijek moraju poštivati. Ako ste se, na primjer, dogovorili da dijete ne gleda televiziju prije nego što završi domaći, kada prekrši pravilo obavezno razgovarajte. Ne dopustite da se vaša pravila često krše, jer će im to prijeći u naviku.

5. Dijete zauzima nepristojan stav, bez poštovanja
child1

Zašto ne treba ignorirati:

Ako vaše dijete “prevrne” očima kada ga kritizirate ili vam se ruga i ponavlja vaše riječi, nikako nemojte zanemariti ovakvo ponašanje. Mnogi roditelji misle da je ovo samo jedna od faza odrastanja i da će proći, ali ako to ne spriječite, vaše dijete će se nastaviti tako ponašati. Neće takav stav imati samo pred vama, već i pred drugim odraslim i učiteljima, jer će misliti da ako vi to tolerirate, da će i oni.

child2

Kako riješiti:

Objasnite lijepo djetetu da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Ako dijete nastavi, onda mu recite da to pokazuje da vas ne poštuje i da ga nećete saslušati sve dok vam se ne počne lijepo obraćati.

6. Dijete često laže
child3

Zašto na treba ignorirati:

Ne treba sputavati dječju maštu, ali ako dijete laže osnovne stvari o sebi, onda je već vrijeme da reagirate. Psiholozi upozoravaju da previše laži kod male djece mogu utjecati na njih tako što nikada neće prihvatiti tko su doista, već će stalno lagati i smatrati da je to prihvatljivo.

child4


Kako riješiti:

Objasnite djetetu da je loše lagati i da uvijek treba reći istinu, čak iako je istina nešto loše. Naučite ga da ako stalno bude lagao više mu nitko neće vjerovati i pokušajte to učiniti na osobnom primjeru. Na primjer, ako dijete često laže, kada vam kaže da je opralo zube, vi ga natjerajte da ih opere još jednom, jer mu ne vjerujete i tako će shvatiti lekciju.

 

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!