Odličan dodatak svakom jelu: Bešamel sos

Kuharica
Odličan dodatak svakom jelu: Bešamel sos
Ne morate više kupovati bešamel sos, napravite ga same.

Ne morate više kupovati bešamel sos, napravite ga same. Veoma je jednostavno, a odlično će začiniti svako jelo.

Kremasti bešamel sos se dobija kombinacijom putera, mlijeka, brašna i začina. On se koristi  u pripremi lazanja, raznih pasti ili pečenog povrća. Bešamel može da se koristi i kao osnova za pripremu drugih sosova. 

Ovaj osnovni recept možete obogatiti začinima po želji, a ukusan je i ako se doda i sir.

Za pripremu bešamela vam je potrebno 70 g maslaca, 30 g brašna, 800 ml mlijeka, 2 kašičice soli, 1/2 kašičice muškatnog oraščića.

Zagrijte maslac na srednjoj temperaturi dok se ne otopi. Dodajte brašno i mutite dok ne dobijete glatku masu. Kuhajte sos na srednjoj temperaturi oko 6-7 minuta, dok ne poprimi svijetlu boju zlata.

U međuvremenu, u posebnoj posudi zagrijte mlijeko do točke ključanja (ali ne dozvolite da počne da vrije). Smjesi sa maslacem dodajte postepeno, šolju po šolju, vrućeg mlijeka uz neprekidno miješanje.

Neka sos počne da ključa, pa kuhajte 10 minuta konstantno mešajući. Dodajte so i oraščić i ostale začine ili sir po želji.

Izvor: stvarukusa.rs

Ne propustite