FATALNA KRALJICA ZA KOJOM SU MUŠKARCI GUBILI GLAVU: Evo kako je zaista izgledala Kleopatra, OVO NISMO OČEKIVALI (FOTO)

Kiosk
FATALNA KRALJICA ZA KOJOM SU MUŠKARCI GUBILI GLAVU: Evo kako je zaista izgledala Kleopatra, OVO NISMO OČEKIVALI (FOTO)
.

Kleopatra se oduvijek smatrala jednom od historijskih ljepotica.

Međutim, niko nije znao kako je ona zaista izgledala i da li je bila takva ljepotica kako su pričali.

6

Ono što piše u historijskim zapisima je da je ona godine 48. pr. Kr. je, koristeći svoje zavodničke i diplomatske sposobnosti, uspjela Gaja Julija Cezara privući na svoju stranu u dinastičkom sukobu i tako sebi osigurati vlast nad Egiptom. Cezaru je poslije rodila sina Cezariona. 

5

Nakon Cezarove smrti je zavela Cezarovog generala i pristašu Marka Antonija, kojemu će roditi djecu i na čijoj strani će se boriti u ratu protiv Oktavijana. Nakon bitke kod Akcija 31. godine pr. Kr. pobjednički Oktavijan je okupirao Egipat i učinio ga rimskom provincijom. Kleopatra je počinila samoubistvo i s njom je za nekoliko stoljeća nestalo samostalne egipatske države.

PRIJE 15 GODINA IMALA JE TEŠKU NESREĆU: Zanijemit ćete kad vidite kako ČUVENA ŽADE DANAS IZGLEDA (FOTO)

4

Plutarh, grčki biograf Marka Antonija, pisao je o vijeku nakon Kleopatrine smrti, a spomenuo je da Kleopatra nije bila klasična ljepotica, ali su je neodoljivom učinili njen nježan glas i inteligencija.

3

Dion Kasije Kokejan, rimski historičar grčkog porijekla, napisao je da je ona bila pojam ljepote za svoje vrijeme, a u prilog joj je išao divan glas, kao i njene "čari" koje je znala da upotrebi kako bi svima bila privlačna, prenosi Večernji.hr.

Postoje samo tri skulpture u klasičnom stilu koje pokazuju kako bi Kleopatra mogla da izgleda, kao i nekoliko skulptura koje prikazuju cijelu figuru u egipatskom stilu. Međutim, problem s njima je što sve prikazuju - potpuno različite žene.

2

Na kovanom novcu Kleopatra je prikazana "muškobanjasto", a ima i specifičan nos. Historičari vjeruju kako je ona željela da je portretišu s jakom vilicom jer je to bio znak snage. Te kovanice su nastale u ranoj fazi Kleopatrine vladavine, a dizajnirane su tako da izgledaju kao kovanice iz Ptolomejeve vladavine, a glavna karakteristika svakog vladara bila je ta da ima veliki nos.

1

 

Sali En Ašton sa Univerziteta Kembridž koristila je slike drevnih artefakata, uključujući prsten iz Kleopatrine vladavine, te je sve prizore spojila u jedan, a ovo je rezultat:

ČUVENA KASSANDRA DANAS IMA 44 GODINE I NEPREPOZNATLJIVA JE: Ljudi ne mogu doći sebi kad je vide (FOTO)

 

1536309542648-kleopatra2-830x0

Da li ste je ovakvu zamišljali?

 

Ne propustite