ŽIVJELI SMO U ZABLUDI: Deset mitova o njezi kose u koje trebate prestati vjerovati

Zdrav život
ŽIVJELI SMO U ZABLUDI: Deset mitova o njezi kose u koje trebate prestati vjerovati
.

Vjerovatno ste barem nekoliko puta u životu čule kako vam se kosa može naviknuti na šampon, kako će vam, ako iščupate sijedu dlaku, na tom mjestu izrasti tri nove sijede i slično. Međutim, ništa od toga nije točno. U sljedeće mitove o njezi kose trebate prestati vjerovati. 

1. Hladna voda zaglađuje kosu jer zatvara kutikulu vlasi

k4

Kosa sadrži mrtvo tkivo, stoga ni topla ni hladna voda ne utječu na zatvaranje kutikule vlasi. 

2. Što češće perete kosu, to će se ona više mastiti

k7

Jednako kao i gustoća i boja kose, brzina mašćenja kose određena je genetikom. Ni češće ni rjeđe pranje kose ne utječu na to koliko će se ona brzo zamastiti, međutim preparati prikladni za vaš tip kose mogu povoljno utjecati na reguliranje rada lojnih žlijezda. 

3. Odgovarajuća njega učinit će vašu kosu gušćom

k2

Kao što smo naveli, gustoću kose određuje genetika. Ipak, odgovarajući preparati mogu dati vašoj kosi privremeni volumen. 

4. Vrhovi kose mogu se oporaviti

Rascvjetale vrhove možete privremeno zatvoriti uz pomoć malo bolje maske ili ulja. Međutim, jedina trajna terapija je redovito šišanje. 

5. Kosa se navikava na šampon

k3

Baš zato što sadrži mrtvo tkivo, kosa ne može stvoriti ovisnost o šamponu ni o bilo kojem drugom preparatu. 


6. Suho tjeme uzrokuje prhut

k6

Istina je u potpunosti suprotna. Naime, prhut se javlja kod ljudi s masnim tjemenom. Stoga, ako primijetite prhut, prestanite s uporabom ulja za kosu ili proizvoda koji je najviše masti. 

7. Često češljanje njeguje kosu

k5

Češćim češljanjem ćete rasporediti masnoću s tjemena po cijeloj kosi pa će se ranije i zamastiti. Češljanjem vrlo često lomimo i oštećujemo kosu, posebice ako to činimo kada je mokra, stoga biste se trebali češljati svega nekoliko puta tjedno. 

8. Prirodno sušenje kose bolje je od sušenja fenom

kk

Ako je riječ o kratkoj kosi, zbilja vam nije potreban fen. No, ako se radi o dugoj kosi, poželjno je osušiti je s obzirom na to da voda izvlači sva prirodna ulja iz kose i čini je krhkom i suhom. 

Koji broj vidite na slici: Samo 1 od 4 osobe vidi tačnu cifru, TESTIRAJTE SVOJ VID 

9. Što češće šišate kosu, to će ona brže rasti

k7

Kosa raste iz korijena, a ne iz vrhova, stoga šišanje nikako ne utječe na brzinu rasta kose. Također, brijanje glave ne utječe na gustoću kose jer je, ponavljamo, gustoća genetski predodređena.

10. Iščupate li jednu sijedu dlaku, na njenom će mjestu narasti tri nove

k

Ovo jednostavno nije moguće. No unatoč tome, ne biste trebali čupati sijede vlasi jer bi mogli oštetiti folikulu ili dovesti do urastanja dlaka. 

POJELA JE 5 ORAHA I SAČEKALA 4 SATA: Niko nije mogao vjerovati ŠTA JOJ SE DESILO SA TIJELOM!

Ne propustite