BIJESNI RODITELJI IZ SRBIJE, OTIMAJU IM NOVAC: Morali da kupe djeci nove udžbenike, ali pogledajte u čemu se samo razlikuju od starih

Region
BIJESNI RODITELJI IZ SRBIJE, OTIMAJU IM NOVAC: Morali da kupe djeci nove udžbenike, ali pogledajte u čemu se samo razlikuju od starih
.

Roditelji iz Srbije, koji su, zbog mijenjanja nastavnog programa za prvi i peti razred osnovne škole, morali da kupe nove udžbenike bijesni su, jer se neki od njih od prethodnih razlikuju samo u jednoj strani.

 s
 
Na to se na jednoj društvenoj mreži požalila i majka jednog petaka koja se nadala da će njen sin moći da koristi udžbenike od starijeg brata.

- Trošak za školske knjige uopšte nije mali. Kada su nam rekli da se mijenja nastavni program, nismo imali kud, morali smo da kupimo nove. Suprug i ja smo ih prelistali da bismo vidjeli šta je to toliko drugačije i šokirali se kada smo vidjeli da se čitav udžbenik engleskoj jezika razlikuje u samo jednoj strani - objašnjava ona i dodaje da se razlikuju i korice, jer je na novom izdanju margina široka oko dva centimetra.

v

SRBIJU ČEKA ŽESTOKO NEVRIJEME, IZDANA UPOZORENJA: Pljuskovi širom zemlje, a u OVIM DIJELOVIM POTOP!

Na njenu objavu na jednoj društvenoj mreži nadovezalo se mogo drugih majki koje su slična iskustva imale i sa mnogim drugim udžbenicima.

- U udžbeniku iz historije razlikuju se samo korice, koliko sam uporednim listanjem utvrdila, a unutar knjige su fotografije drugačije raspoređene, ali je sadržaj ostao isti - priča druga majka.

Umjesto da koriste udžbenike od starije dece ili da za male pare kupe polovne na ulici, ove porodice su morale da odreše kesu i da za novi komplet daju oko 15.000 dinara, što je za mnoge polovina plate.

v3

- Najgore od svega je što smo ih pitali da li mogu bar neki stari udžbenici i rekli su da ne mogu - žale se roditelji.

Kao što je bilo najavljeno, plan i program za peti razred ove je godine izmenjen i zbog su štampane nove knjige.

v4

U važećem zakonu o udžbenicima, ali i novom, čije se usvajanje čeka, navedeno je da nastavnici biraju udžbeničke komplete svake četiri godine, ali da je to moguće učiniti i ranije, ukoliko dođe do promjena nastavnog plana i programa.

v5

Dodatnu zabunu unosi i činjenica da se ne zna da li će novi udžbenici za peti i prvi razred koje nastavnici izaberu ove godine važiti i naredne četiri godine ili će to biti samo prelazno rješenje na putu do novog kompleta.

ss3

 

Ne propustite