Očitala mu lekciju: Merkel je OVIM POTEZOM jasno pokazala zašto joj HRVATSKI PREMIJER nije ni do koljena!

Kiosk
Očitala mu lekciju: Merkel je OVIM POTEZOM jasno pokazala zašto joj HRVATSKI PREMIJER nije ni do koljena!
.

Današnja zajednička press konferencija njemačke kancelarke Angele Merkel i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u Berlinu nije trajala ni dvadeset minuta.

merkel8

Kako javlja Index.hr većina tog vremena bila je posvećena sipanju floskula o trajnom prijateljstvu i dobroj suradnji dviju država koja će se još poboljšati, no u jednom trenutku se dogodilo nešto što za hrvatsko društvo zapravo ima veće važnosti od svega ostaloga što je u Kanzleramtu bilo izrečeno.

merkel1

merkel3

Jedan je njemački novinar Merkel pitao da komentira događanja u istočnonjemačkom gradu Chemnitzu, u kojem već nekoliko dana divljaju neonacisti, a pokrajinska se policija pokazala nesposobnom da im se suprotstavi. U međuvremenu je reagirao i savezni ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, obećavši da će savezna policija pomoći lokalnoj kako bi uspostavila red i mir na ulicama.

merkel4

merkel5

Merkel je na pitanje novinara između ostaloga odgovorila i sljedeće: ''U pravnoj državi nikako nema mjesta ovakvim nasilnim akcijama i ovakvom širenju i raspirivanju mržnje, niti progonu ljudi na cestama. To nema veze s našom pravom državom, to želim još jednom naglasiti iako je to i jučer poručeno iz vlade. Ni na jednom mjestu niti na jednoj ulici ne smije biti takvih incidenata''.

merkel6

merkel7

Ukratko, Merkel je oštro osudila neonacističko divljanje i jasno rekla da je ono u Njemačkoj neprihvatljivo te da će se državna sila tome najoštrije suprotstaviti.

merkel8

merkel9

Naime, za razliku od Merkel i njene vlade, koja se jasno i oštro suprotstavlja desničarskom ekstremizmu i divljanju, od Plenkovića se takva jasna osuda nikad ne može čuti.

merkel10

merkel11

Naime za razliku od Merkelobe koja Primjerice nije počela sa pričama o ''osudi svih totalitarizama'', nego je jasno adresirala svoje izjave Plenković u vezi sa svim što se događa u hrvatskom društvu govori samo općenite fraze osude i to većinom kada ga novinari prikliješte pitanjima pa to mora komentirati.

merkel

angela-merkel-mandat

Dapače, Merkel je u nedjelju za njemačku javnu televiziju ARD dala velik intervju u kojem je, ''branila slobodu tiska, nezavisnost sudova, zaštitu manjina i klime te budućnost mirovina''. 

martina-dalic-i-plenkovic6-810x425

plenkovic

Kada ste čuli da Plenković brani slobodu medija? Umjesto toga, Plenković optužuje da protiv njega vode hibridni rat.

plekovic

plenkovic1

Stoga bi, kako piše Index, najavljenu bližu suradnju Njemačke i Hrvatske trebalo iskoristiti i za to da Plenković nauči kako se javno i odlučno brane demokracija, sloboda i pravna država kada si na najvišoj poziciji izvršne vlasti u nekoj državi.

Ne propustite