Uvođenje začina u bebinu prehranu
Obično, kada roditelji probaju dječiju kašicu, ona im je bezukusnog- bljutavog okusa. Međutim, osjetilo okusa kod male djece i odraslih bitno se razlikuje. Broj okusnih pupoljaka puno je veći u malog djeteta nego u odraslog čovjeka, a kod beba je osobito razvijen osjet za slatko.
Svi znamo da sol i šećer ne smijemo dodavati prilikom pripreme dječje hrane. Bebe do 6. mjeseca života trebaju vrlo malu količinu soli, manje od 1 g dnevno te oko 1 g dnevno između 7. i 12. mjeseca. Dojene bebe dobivaju dovoljnu količinu soli kroz majčino mlijeko, a adaptirane mliječne formule sadrže sličnu količinu.
Uvođenje začina – kada i kako?
Dok neki američki pedijatri preporučuju da se začini u prehranu djeteta ne počinju uvoditi prije 8. mjeseca, domaći stručnjaci ih ne preporučuju prije 11. ili 12. mjeseca.
Kao i prije uvođenja svake pojedine namirnice u prehranu djeteta, tako i prije uvođenja začina treba poduzeti određene mjere opreza. Novi začin treba ponuditi djetetu u vrlo malim količinama s namirnicama koje su već isprobane i sigurne. Ako nakon nekoliko dana nema alergijske reakcije, tada dijete prihvaća začin, piše portal roditelji.hr
Od začina koje možete početi koristiti pred kraj prve godine najbolje je birati one specifične za naše podneblje: peršin, bosiljak, češnjak, ružmarin, kopar, majčina dušica, kadulja, metvica, origano, kim, lovor, sjemenke suncokreta i bundeve. Prije uvođenja začina, svakako se posavjetujte i s pedijatrom.
Zdravlje iz biljaka
Začini osim što poboljšavaju okus hrane, mogu ublažiti lakše tegobe kao što su primjerice grčevi u trbuhu (kopar, kadulja, kim). Kod tegoba dišnih putova pomoći će majčina dušica, lovor ili origano. Suhi začini imaju jači okus od svježih pa ih treba dodavati dvostruko manje. Začine dodajte pred kraj pripreme hrane.