OBAVEZNO PROČITAJTE

BOSANAC JE ČESTO GUBIO NOVAC NA KLADIONICI, A ONDA MU JE PRIJATELJ DAO SAVJET: "Igraj ovako i nikad nećeš izgubiti"

Objavljeno:13.08.2018 - 20:03
A A A Times Arial

Čovjek iz Bosne, često je išao u kladionicu, a uvijek je gubio novac. 

No, jednog dana na putu do kladionice, sreo je svog prijatelja, a njegov život se od tog trenutka potpuno promijenio.

Ovo je istinita priča koju je ispričao njegov prijatelj.

money

"Vraćam se juče s posla i sretoh svog prijatelja na ulici. Stopira. Stanem, i povezem ga…

- Pa gdje si brate nema te k'o ni kafe u ratu! Šta ima, gdje si to naumio?

- Ma evo me, stopiram, sat vremena niko da stane, baš si me obradovao kad sam te vidio. A ništa posebno, nisam još nikakav posao dobio, nezgodno pravo, ne radi se, znaš kako je kad se ne radi… Čekam odgovor za vizu, sve papire sam izganjao i poslao, ali oteglo se ko… i eto tako… Evo krenuo malo do kladionice… Neće me brate ovih dana nikako! I što me više neće, ja budalasto uporan sve više igram. Ima više od dva mjeseca kako ništa nisam dobio! Još ne igram ono laički na slijepo, već ja pomno razmotrim koje parove, koje utakmice

money

ali opet džaba, uvijek pogrešim jednu utakmicu ili dvije i tako propadne listić.

- Ma okani se toga brate, znaš da nema vajde od toga, malo ko da se obogatio od takvih para, a i onaj ko se obogatio kratko je bogat bio, kako došlo, brate, tako još brže otišlo.

- A znam de, ali eto, nekako imam nadu da bih mogao uskoro "opaliti" jedan dobar listić, pa eto. Uzeo sam od majke 10 KM i slagao da mi treba da dopunim telefon jer će mi broj propasti. (Haha) Ali sad sam odabrao pet sigurnih utakmica, kvote i nisu tako velike, ali zato ću uložiti 10 KM, pa kad dobijem 50 opet sam 40 dobar, je li tako?

kladionica1

- Brate, hajd’ ti da ja tebi pokažem kladionicu u kojoj sigurno nećeš izgubiti, mislim gdje se uvijek dobija?

- Ma daj haha, šta me zezaš opet, gdje ima ta kladionica, kako se zove? Ja ih znam sve po gradu…

- Samo sjedi i uživaj u vožnji, sad ćeš vidjeti, brzo ćemo stići.

single-old-woman-grandmother-skating-siberia-baikal-6-5aabc70a423d0-880

Skrenuo sam sa glavne ulice, i krenuo prema naselju malo iza grada. Došli smo do stare trošne kuće…

- Ma daj brate, jesi lud, pa gdje ovde ima kladionica? U ovoj napuštenoj ruševini sigurno nije!

- Na žalost ovo nije napuštena kuća. Ovdje sama živi jedna nana. Ima oko 70 godina. Sin joj davno poginuo u saobraćajnoj nesreći, muž umro prije par godina i tako da je ona sama, nema nikog svog. Živi od onog šta joj ko donese.

- Pa dobro, ali brate, kakve ona ima veze sa kladionicom?

money

- E sad ćeš fino izaći sa mnom i ideš da joj daš tih 10 maraka! I to ono da joj daš od srca. I budi strpljiv. I evo, ako nakon nekog vremena ne dobiješ neke pare, ja ću ti vratiti duplo!

- Haha ti si lud majke mi moje! Dobro, znam ja da je sevap pomoći nemoćnima, da je to dobro djelo… Ali odabrao sam ovih pet sigurnih parova, jao brateee! Ali ajde dobro, idemo.

Izašli smo iz auta i krenuli prema kući, a nana je već bila izašla na vrata. Pozdravili smo se lijepo i objasnili da smo došli da joj damo malo para eto onako. Nana, presretna, grli nas obojicu...

- Pa dkeco moja, Bog vam dao svako dobro. Pa taman mi tih 10 maraka falilo da namirim i platim struju jer su mi rekli da će mi je isključiti za 8 dana ako ne platim. Allah vas nagradio na oba svijeta djeco moja! Sačuvao vas od svakog zla i vas i vaše najmilije. Pa vidi ko je nani obasjao ovaj dan, ko nanu spasi da joj svjetlo ne isključe! Neka vas Allah obilno nagradi draga djeco, kud god krenuli i šta god radili neka vas svaka, sreća i dobro prati, živi i zrdavi bili i od svake bolesti sačuvani i vi i vaši najmiliji, amin ako Bog da…

money

Oprostili smo se od nane i krenuli nazad prema gradu.

- Uh brate, kako nana blagosilja, ja sam se sav naježio. Da sam imao još para dao bih joj Bogami!

- Eto, vidiš kako se osjećaš ispunjeno, pomogao si nekome kome je pomoć preko potrebna.

Vozeći se do grada još smo malo čavrljali o svemu i svačemu. Nakon što sam ga odvezao do njegove kuće i ja sam produžio kući. Poslije tačno 7 dana moj prijatelj me nazvao na telefon.

money1

- Ej brate, gde si mi? Znaš šta ima? Preključe me zvao jedan odavde čovjek da idem s njim da radim. I išao sam. Neke pločice smo postavljali. Za dva dana dade mi čovjek 100 KM!

Taj dan ja došao kući, kad mi majka kaže da je tetka došla iz Austrije i zvala me da dođem neki ormar  da joj namontiram. I odem ja to smontiram za dva sata i kad sam krenuo, tetka mi baci 50 Eura! Ja ono odbijam neću, neprijatno mi, pa nisam ja radio cijeli dan, a ona navalila i nije mi bilo druge nego da uzmem. Brate, naumpala mi je ona nana i onih 10 maraka i ti i tvoj savjet! I to nije sve, zvali su me iz ambasade! Dobio sam vizu brate! Sad idem kod one nane ponovo i odnijet ću joj večeru!

- Hvala Bogu pa te sretoh onaj dan brate i hvala ti na savjetima.

- Da si mi živ i zdrav brate moj i ja sam presretan zbog tebe. Eto vidiš kako Allah mnogostruko nagrađuje za dobra djela. I uvijek znaj da se novac uložen u neko dobro djelo u ime Boga, vraća duplo i koliko god da daš Allah te još više nagradi."

 

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!