LJUDE JE ZBUNIO VIDEO U KOJEM GUSKE GLEDAJU U NEBO: Ono što je uslijedilo cijeli svijet TREBA VIDJETI (VIDEO)

Kiosk
LJUDE JE ZBUNIO VIDEO U KOJEM GUSKE GLEDAJU U NEBO: Ono što je uslijedilo cijeli svijet TREBA VIDJETI (VIDEO)
.

Video koje je na Twitteru objavi M.Inniss munjevitom brzinom se proširio društvenim mrežama. 

Prikazuje nekoliko kanadskih guski koje, za vrijeme tuče, leže i stoje, s glavama podignutima visoko u zrak.

guske2

Sve se ptice nalaze u istoj pozi i relativno su mirne, dok ih tuča udara po glavama. Stručnjaci su u međuvremenu objasnili njihovo ponašanje, kažu da nije tako čudno.

Jeremy Ross, biolog i stručnjak za ptice sa Sveučilišta u Oklahomi, kaže kako je takvo ponašanje kod ptica često, a u ovom slučaju pomaže guskama da prežive oluju.

Nekoliko je razloga zbog kojih ptice glavu s kljunom podižu vertikalno u zrak. Za početak, na taj način ptice zauzimaju manju površinu u koju led može udariti.

Drugi je razlog što ptice tako lakše vizualno prate led. “Neke od ptica, čini se, čak i reagiraju kada prema njima ide komad leda. Očito ne dižu glavu u zrak samo kako bi smanjile površinu koju zauzimaju, već kako bi i izbjegavale komade leda koji idu u smjeru njihovih glava”, pojašnjava Ross za Live Science, napominjući kako su se znanstvenici i ranije bavili tom temom.

guske1

Prva zapažanja još je 1919. godine zabilježio znanstvenik Aldo Leopold, napominjući kako ptice tom pozom za vrijeme oluje štite svoj kljun. “U normalnom držanju komad leda bi ozlijedio njihove vrlo osjetljive kljunove, ali kada glavu drže tako usmjerenu prema nebu, kljunovi postaju površine koje preusmjeravaju led i od kojih se on odbija”, napisao je Leopold zaključivši kako, čim tuča postane kiša, ptice vraćaju glavu u normalnu poziciju.

 

 

Ne propustite