Blagajska tekija

Arhitektura
Blagajska tekija
Prvi spomen tekiji u Blagaju nalazimo u Putopisu Evlije Čelebije, koji je kroz ovo mjesto proputovao 1664. godine. On kaže da je mostarski mufti efendija podigao uz litice izvora Bune jednu tekiju halvetijskog reda u kojoj derviši vode prijateljske razgovore i naučne diskusije. Putopis, Evlija Čelebija str. 230

Prvi spomen tekiji u Blagaju nalazimo u Putopisu Evlije Čelebije, koji je kroz ovo mjesto proputovao 1664. godine. On kaže da je mostarski mufti efendija podigao uz litice izvora Bune jednu tekiju halvetijskog reda u kojoj derviši vode prijateljske razgovore i naučne diskusije. 
Putopis, Evlija Čelebija str. 230

Blagaj je mjesto u Hercegovini, u južnom dijelu Bosne i Hercegovine, 12 km južno od Mostara.Tekija na Buni u Blagaju je važan spomenik ranog osmanskog razdoblja u Bosni i Hercegovini. Ovo je mjesto gdje su derviši obavljali posebne rituale - i obavljaju ih i danas - zikr.

Tekija se nalazi pored izvora rijeke Bune. Ovaj izvor ima prosječni protok vode od 43.000 litara u sekundi. Njegova unutarnja galerija, dubina i duljina podzemnih komora se svrstava među pet najzanimljivijih u Europi.
Negdje oko 1952. godine, derviši su protjerani iz Tekije. Od tada se koristio više kao turistički objekat. Pred sami rat, derviši su se počeli vraćati u tekije, činiti zikr, organizirati mevlud svake prve subote u maju. Ta tradicija se održava i danas.

Uz Tekiju se nalazi i jedno turbe sa dva sanduka ( kubure). O tome tko je tu ukopan nema pisanih tragova, ali se za jedan mezar zna da tu leži šejh Ačik-baša, koji je preselio 1860., dok se drugi mezar pripisuje čuvenom šejhu Sari Saltuk-babi, i to je jedan od njegovih osam poznatih mezara – makama rasijanih po cijelom nekadašnjem Osmanskom sultanatu.
Tekija ima prelijepo dvorište iz kojeg se pruža pogled na izvor rijeke Bune gdje se možete osvježiti hladnim sokovima i turskim čajem i kafom. Pošto se radi o vjerskom objektu preporučeno je gostima da se pridržavaju određenih pravila ponašanja. Ulaz se ne naplaćuje.
Uz cijeli tok Bune, od izvora pa skoro do ušća, postoji drumski put koji pruža mogućnost turistima da razgledaju prirodne ljepote i kulturno – historijske spomenike u dolini ove rijeke. Inače, Buna se smatra jednom od najčistijih rijeka u ovome dijelu Europe te je bogata ribom.
Nositelj projekta obnove 600 godina stare tekije u Blagaju bila je Islamska zajednica u BiH, a turska agencija Fidan Tours uložila je novac u obnovu te joj je blagajska Tekija ustupljena na korištenje na 33 godine. Tekija je napokon poprimila svoj autentičan izgled koji je imala nekad.

 

 

Ne propustite