IZDALI SU VAŽNO UPOZORENJE ZA CIJELU ZEMLJU: Slike koje svi moramo vidjeti dok nije kasno!

Kiosk
IZDALI SU VAŽNO UPOZORENJE ZA CIJELU ZEMLJU: Slike koje svi moramo vidjeti dok nije kasno!
.

Iako zvuči kao loš film katastrofe, u pitanju je naučno istraživanje koje je objavljeno je u ponedjeljak. 

Predviđeno kretanje zemljinog sistema u antropocenu pokazuje koliko je zapravo blizu, sve ono na što klimatolozi upozoravaju već desetljećima, a prva posljedica je dizanje razine mora za 10 do čak 60 metara, zbog čega bi veliki potezi kopna postali nenastanjivi.

japan-toplotni-val-kyodo

Sve i kada bise emisija CO2 smanjila na razine predviđene sporazumom iz Pariz, što je nemoguće jer se SAD, koji je jedan od ključnih zagađivača povukao, ona predviđa podizanje temperature za 2 stepena. A to je, ističu naučnici i dalje dovoljno da nepovratno pokrene mehanizme koji Zemlju pretvarajnu u staklenik. Prije svega, pojašnjava jedan od koautora rada, jer globalne temperature ne podiže samo ljudska djelatnost.

vrucina

“Prirodni sistemi poput šuma i okeana igraju važnu ulogu,” ističe Johan Rockström, za Motherboard, dodajući kako bi i povećanjem od 2 stepena čovjek mogao pokrenuti lavinu u nekom od prirodnih mehanizama koji će dodatno zagrijati Zemlju. Kao primjer navodi permafrost koji pokriva otprilike četvrtinu kopnene površine. Ako se otopi, u zrak će otpustiti ogromne količine metana i ugljičnih oksida koji će dodatno zagrijati Zemlju.

“Moramo postati odgovorni upravitelji Zemljom u idućih 10 godina. Ovo najveća sigurnosna prijetnja u povijesti” ističe.

Hoće li domino-efekt pokrenuti ravno dva stpena veća temperatura ili je dovoljno 1,5 naučnici sa sigurnošću ne mogu reći, no jedno je jasno – što više raste temperatura, veći je i rizik.

A koliko je rast poguban možda najbolje govori to što su požari koji haraju od Grčke do Kalifornije narasli do katastrofalnih razmjera zbog rasta temperatura od svega jednog stepena. 
Ipak, još ima ima nade. Druga koautorica studije Katherine Richardson ističe kako točno znamo što trebamo činiti ako ne želimo spržiti Zemlju. “Imamo i znanje i mogućnost. Ovo možemo kontrolirati” ističe. 

vrucina

Prvi i najvažniji je pod hitno smanjiti emisiju CO2 i “očistiti” energetski sustav. Kaže kako se to već događa jer su alternativni izvori energije poput solarnih panela, vjetroelektrana i sličnih pogona već jeftiniji izvor od fosilnih goriva u velikom dijelu svijeta. Ali, trebalo bi se ubrzati.

Drugo na listi za spas života na Zemlji je zaustaviti deforestaciju te općenito prenamjenu prirodnog zemljišta u poljoprivredno. Šume veži 25 posto CO2 kojeg proizvedemo i taj broj mora rasti.

vrucina

Treća stvar koju nalažu znanstvenici je nastaviti razvijati tehnologije kojima bi se CO2 iz zraka vezao i uskladištio tisućama godina. Ideja i postupaka je dosta, primjerice smrznuti mješavinu CO2 i drugih onda ga pustiti da potone na dno oceana gdje će zbog tlaka ostati krut ili izrada tekućeg goriva, no svi su postupci u eksperimentalnoj fazi i skupi.

Još jedan pozitivan pomak prema održivosti jer pad broja rođene djece gotovo svugdje na svijetu, ističe koautorica Dana Liverman.

Zagađenje je već nekoliko decenija jedan od najvećih problema. Što više svijet tehnološki napreduje, to se više odvajamo od majke prirode. Problem globalnog zagrijavanja postaje alarmantan.  Naučnici su zabrinuti i riječi poput apokalipse i izumiranja često se spominju u medijima. 

Na slikama ispod prikazana tužna strana zemlje. Krajnje je vrijeme da nešto poduzmemo. 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

3010

11

12

13

 

14

15

16

17

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

 

31

32

33

34

35

36

37

 

 

 

 

 

 

Ne propustite