OVO NIKADA NE SMIJETE DA URADITE SA SLADOLEDOM: Mozak je prvi na udaru
Stručnjaci upozoravaju da najgore što možete uraditi sa sladoledom jeste da ga, kada se jednom otopi, ponovo vratite u zamrzivač.
Smatra se da biste zbog toga mogli da se otrujete, odnosno u organizam uneste bakteriju koja uzrokuje opasnu infekciju.
![]()
Dokaz za to je slučaj iz 2015. godine kada je petero ljudi u SAD-u umrlo nakon konzumiranja sladoleda jer je bio kontaminiran bakterijom listerijom i izazvao listeriozu, opasnu infekciju koja često kod odraslih zahvata mozak i kičmenu moždinu. Rijetko rezultira otkazivanjem srca, ali i to se događa.
![]()
Ljudi je najčešće unesu u tijelo putem zagađenih mliječnih proizvoda, sirovog povrća ili mesa.
![]()
Amrin Bašir, profesorica na odjeljenju biomedicinskih nauka na Univerzitetu Aston u Velikoj Britaniji upozorava da se ova bakterija može naći i u sladoledu ako se otopi pa ponovo zamrzne, jer je njegova otopljena tekstura savršena okolina za listeriju.
![]()
Simptomi listerioze
Prvi simptomi listerioze podsjećaju na prehladu - kijavica, slabost, temperatura... Javlja se i mučnina, dijareja, povraćanje, u zavisnosti od stepena listerioze. Zatim se mogu javiti teški simptomi poput meningitisa, encefalitisa, sepse i teških infekcija materice koje kod trudnica mogu da rezultiraju spontanim pobačajem.
![]()
Prvi simptomi da ste se zarazili listerijom mogu da se jave od nekoliko dana do tri sedmice dok se problemi sa stomakom mogu javiti već nakon 12 sati.