ŠTA KAŽETE NA NOVI IZUM?

NEVJEROVATNO Bosanac osmislio MOTOR BUDUĆNOSTI: Više ne mora ići na benzisku po gorivo, dovoljno mu je samo Ovo

Objavljeno:06.08.2018 - 13:20
A A A Times Arial

Bosna i Hercegovina - Muškarac po imenu Fikret Čaušević iz Bihaća već tri godine umjesto nafte u svoj “mercedes” sipa obično jestivo ulje!

Ideju o alternativnom rješenju za standardna goriva razrađuje 30 godina. Dok nije došao do rješenja uništio je tri motora.

fikret

- Jestivo ulje ima viskozitet 37, a nafta 2,7. Zbog toga dolazi do ljepljenja u karikama i motor vrlo brzo zariba, a dolazi i do kašnjenja u paljenju i javlja se crni dim. U zadnje tri godine došao sam na ideju kako da taj problem riješim. To sam riješio na taj način što sam postpuno modifikovao motor, dodao sam mu tri izmjene tako da sada troši potpuno ekološki obnovljivi izvor energije, čisto jestivo ulje iz trgovine - kaže Čaušević.

ulj1

Ovakvo pogonsko gorivo ne samo da je jeftinije nego je i zdravije.

ulj

- Nema više CO2. Nema sumpora, olova. U ovom evropskom biodizelu ima otrovnih plinova koji su štetni za okolinu. Ovaj moj modifikovani motor je motor budućnosti - tvrdi Čaušević.

Kaže da sa litrom ulja njegov “mercedes” može da pređ 20 kilometara. Na otvorenom putu troši pet, a u gradskoj vožnji šest litara.


 ulje3
- Zamislite da krenemo sa proizvodnjom vlastite energije. Zaposlićemo seljake da siju suncokret, uljenu repicu. Da proizvode vlastitu energiju za pogon motora za sebe, a višak mogu da prodaju - kaže Čaušević, koji je u potrazi za partnerom koji će biti zainteresovan da finansira ovaj izum.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!