SRAMOTA?! TREBAJU LI DJECA DA BUDU BEZ KUPAĆEG NA PLAŽI? Evo sa koliko godina treba da im obučete kupaći

Objavljeno:29.07.2018 - 16:31
A A A Times Arial

Do koje godine da dijete bude golo na plaži, kada bi djevojčice trebalo da počnu da nose gornji dio kupaćeg kostima, ali i do kada tata smije da kupa kćerku, kao i to da li je neprimjereno da roditelji vode ljubav u istoj sobi u kojoj im za to vrijeme djeca spavaju... neka su od škakljivih pitanja o kojima mnogi roditelji razmišljaju, a tek poneki, i to bojažljivo načinju kao temu.

di4

Mnogo je roditeljskih dilema uvijek, o onim koji se tiču ovakvih i sličnih, pomalo škakljivh tema, mnogi se ustežu da uopšte o tome pričaju, iako ih sve to veoma zanima.

Ovdje smo izdvojili nekoliko takvih pitanja, a neka su akutelna upravo tokom ljeta.

di3

Do kog uzrasta dijete može da bude golo na plaži

Neki roditelji ne vole da im čak ni veoma mala djeca budu bez kupaćih gaćica ili pelene i to više iz higijenskih razloga, dok ih drugi puštaju da trčakaraju golišavi čak i do polaska u školu.

di1

- Dijete može biti golo na plaži sve dok i roditelj i dijete ne osjećaju nelagodu oko toga. Nekom roditelju može biti neprijatno da svoje dijete izlaže tuđim pogledima na plaži, pa će insistirati da dijete bude u kupaćem kostimu iako ono ne osjeća stid. I to je potpuno u redu. S druge strane, ako pitate dijete da li mu smeta da bude golo ili ne pred drugima, ono neće prepoznati to kao nešto značajno, sve dok ne počne da se razvija svijest o sopstevnom tijelu, a to je oko pete, šeste godine. Tada će i samo da traži da se pokrije - kaže psiholog Nikolina Milosavljević, psihoterapeut u superviziji i svjetnik za roditelje.

di

Kada bi dijete trebalo da počnu da nose gornji dio kupaćeg

Većina djevojčica će tražiti da počne da ih nosi oko pete, šeste godine, takođe zbog svijeti o svom tijelu. U svakom slučaju, onda kada uđu u pubertet i počnu da im rastu grudi je zasigrno vrijeme za tako nešto.

Goli pred djecom

- Djeca su naroročito radoznala oko treće godine, tada počnu da postavljaju bezbroj pitanja o initimnim dijelovima suprotnog pola koje sami ne posjeduju. Nekim roditeljima tada može biti izuzetno neprijatno zato što ne vole sebe da izlažu na taj način ni pred djecom, dok drugi neće osjećati toliki nivo nelagode. Oba stava su potpuno u redu. Važno je da roditelj postavlja granice i na nežan način da do znanja djetetu šta je u redu za roditelja, a šta nije - objašnajva psiholog.

Međutim, dodaje, opet oko šeste, sedme godine, kada deca inače pokazuju povećanu potrebu za intimnošću, počeće i više da obraćaju pažnju na intimnost svojih roditelja, i izbjegavaće da ulaze u sobu kada se mama ili tata presvlače.

Kada tata više ne treba da kupa kćerku, a majka sina

- Kada je kupanje cijelog tijela i kose u pitanju dijete može da počne da uči da to samo radi oko šeste godine, ili i ranije ako pokaže interesovanje. Očekuje se da dijete već sa šest i po, sedam godina može većinu stvari da obavi samostalno prilikom održavanja lične higijene, tako da prisustvo mame i tate treba da se umanji. Međutim, postoje situacije kada je potrebno da se roditelj uključi. Dete će tada samo pozvati roditelja za koga zna da može da mu pomogne - kaže psiholog.

Toalet i lična higijena

Roditelji bi trebalo da počnu da uče dijete da samostalno koristi toalet papir već sa četiri i po godine. Prvo tako da oni to nadgledaju, a zatim da ih ostavljaju same i povremeno ih provjeravaju.

Sek* u sobi u kojoj djeca spavaju

Kada se beba rodi, većina roditelja krevetac postavi u spavaću sobu. Parovi, neko više, neko sa manje ustezanja, nego bez imalo, ima sek*ualne odnose u istoj prostoriji gdje je i beba koja spava. Da li je to u redu, i ako jeste dok je beba jako mala, kada to više nije u redu, pitanje je koje mnoge roditelje zanima, a sramota ih je da se na tu temu posavjetuju.

Prema riječima psihologa, ako se radi o maloj bebi koja spava čvrstim snom, to nije ništa nenormalno ako se roditelji ne osjećaju neprijatno.

- Međutim, ne bi bilo loše da kada dijete počne da svjet razumije malo više, da ipak, prostor gdje će roditelji da vode ljubav, bude rezervisano samo za njih. Ipak je to intimno vrijeme i potrebno je tu postaviti određenu granicu - kaže Milosavljević.

Šta ako dijete slučajno vidi roditelje u najintimijim trenucima

Ako se i desi da dijete "uhvati" roditelje da vode ljubav, kako se ne bi osjećali loše u vezi sa tim, bilo bi dobro iskreno im reći o čemu se radi.

- Prvo im se izviniti zato što je vidio nešto što ga je uznemirilo (ukoliko ga jeste uznemirilo) i objasniti da je to način kako mama i tata jedno drugome pokazuju ljubav, i da je to nešto intimno za njih i zbog toga su vrata sobe i zatvorena kada to rade. Ukoliko se djetetu ne objasni iskreno o čemu se radi onda će ono smišljati svoje priče: da se možda roditelji svađaju ili tuku… - objašnjava psiholog Nikolina Milosavljević.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA