DJECA VAM SE IGRAJU SA "LJIGAVCEM"? Odmah im to uzmite iz ruke, I NE SLUTITE ŠTA ČINI ZDRAVLJU!

Kiosk
DJECA VAM SE IGRAJU SA "LJIGAVCEM"? Odmah im to uzmite iz ruke, I NE SLUTITE ŠTA ČINI ZDRAVLJU!
.

Igračka "ljigavac" popularna je širom svijeta, pa i u našoj zemlji.

Međutim, istraživanja Britanaca pokazala su kako ljigavci sadrže nedozvoljeni nivo hemikalije bora koja je izuzetno toksična i opasna.

ljigavac

Budući da se ljigavci mogu kupiti po veoma niskim cijenama, sve više djece ih kupuje i igra se sa njima.

Međutim, testovi Britanaca pokazali su kako je u pojedinim pakovanjima ljigavca nivo bora četiri puta veći od dozvoljenih EU standarda, zbog čega su nadležni pozvali roditelje da pripaze šta kupuju djeci za igru. Testirano je 11 različitih bočica ljigavca koje se prodaju putem Amazona, Smythsa i The Worka. Slični proizvodi prodaju se i putem bh. internet oglašivača. Osam od 11 testiranih ljigavaca su premašili dozvoljene količine bora, a najgori su Toysmith Jupiter Juice, CCINEE Pink Fluffy Slime, Cosoro Dodolu te Crystal Slime Magic Clay. 

ljigavac

Bor se inače koristi da bi ova igračka bila ljepljiva. Ljigavac je uz jednostavne upute s interneta veoma lako napraviti i kod kuće, ali i u ovoj formi je opasan. Pojedini sastojici potrebni za izradu domaćeg ljigavca, kao što su rastvori za kontaktna sočiva, sadrže boraks koji je napravljen od hemikalije bora, piše "Buka".

ljigavac-1

"Roditelji koji kupuju sluz za svoju djecu vjeruju da su ove igračke sigurne pa će ih šokirati kad otkriju da bi njihovo zdravlje moglo biti izloženo riziku. Proizvođači moraju prestati s proizvodnjom nesigurnih proizvoda, a Vlada i trgovci jednostavno moraju učiniti daleko bolji posao", kazala je Nikki Stopford, direktorica istraživanja štetnih utjecaja ljigavaca.

ljigavac-min
Zbog velike količine bora u njima, djeca mogu dobiti upale kože, iritacije, dijareju, povraćanje, glavobolju, grčeve...

Ne propustite