IDETE ČESTO U WC TOKOM NOĆI: Ovo ne smijete ignorisati, ovakvo mokrenje može biti simptom opasne bolesti

Porodica i zdravlje
IDETE ČESTO U WC TOKOM NOĆI: Ovo ne smijete ignorisati, ovakvo mokrenje može biti simptom opasne bolesti
.

Kao opće pravilo, većina ljudi urini oko 6-7 puta dnevno. Ako smatrate da je potrebno češće ili ako teško držite mokraću kad spavate i probudite se više puta ili dvaput tokom noći, mjehur je možda preaktivan. Ovo stanje može uzrokovati inkontinenciju i druge negativne učinke i trebalo bi biti tretirano što je prije moguće.

u

Mokrenje tokom noći može da bude apsolutno bezazleno, ali ako vam se ova potreba javlja češće nego uobičajeno, to može biti znak da se u tijelu razvija opasna bolest.

u3

Istraživanja pokazuju da često mokrenje tokom noći može biti simptom za kancer prostate. Ova bolest napreduje sporo i često ne pokazuje simptome sve dok tumor ne poraste toliko da ugrožava normalno funkcionisanje urinarnog trakta. Međutim, dosadašnja istraživanja ističu da sljedeće simptome ne smijete da ignorišete:


Česta potreba za mokrenjem, naročito tokom noći, ne možete da izdržite da odete do toaleta, teškoće da počnete da mokrite, naprezanje tokom mokrenja i čest osjećaj da niste potpuno ispraznili bešiku. Takođe, od simptoma se mogu javiti bol u kostima i bol u leđima, a zdravstveni eksperti savjetuju da se što prije obratite ljekaru ako osjećate ove simptome.

Ovo je popis najučinkovitijih savjeta koji vam mogu pomoći pri liječenju prekomjernog mokraćnog mjehura, naravno.

5. Kontrolirajte unos tekućine.

 

m

Važno je piti dovoljno vode tijekom dana kako bi ostali hidratirani, ali previše piti nije dobro za vaše zdravlje jer može uzrokovati češće korištenje kupaonice. Da biste izbjegli preveliku količinu mjehura, bolje je smanjiti unos tekućine za 25%, tako da mjehur nije potpuno ispunjen.

Također biste trebali izbjegavati pijenje kave, crnog čaja, alkohola i gaziranih pića jer mogu staviti više stresa na vaš mjehur.
4. Vježbajte svoj mjehur.

m1

Raspored pauze za kupaonice. Da biste spriječili inkontinenciju, pokušajte odrediti koliko često idete u kupaonicu držanjem dnevnika za čišćenje. Zatim dodajte oko 15 minuta u to vrijeme (na primjer, ako svaki sat upotrebljavate zahod, raspored posjeta kupaonici svakih sat i 15 minuta). Idite u kupaonicu u svaki zakazani posjet, čak i ako zapravo ne trebate piškiti.
Odgode uriniranja. Možete pregovarati s prekomjernim mokraćnim mjehurom tako što ćete produžiti razdoblje između izleta u kupaonicu. Počnite s malim kašnjenjem (oko 30 minuta) i postupno počnite raditi mokrenjem svakih 3-4 sata.
Praksa dvostrukog pražnjenja. Dvostruko pražnjenje je tehnika uriniranja dvaput u kratkom vremenskom razdoblju. Evo najučinkovitiji način za to: Nakon što ste završili s uriniranjem, pričekajte 20-30 sekundi. Nakon toga lagano nagnite naprijed i pokušajte ponovno urinirati.
3. Kontrolirajte svoju težinu.

m2

Biti težina može pogoršati probleme mokraćnog mjehura i uzrokovati inkontinenciju stresa. Ako razvijete stresnu inkontinenciju, mokraćni mjehur propušta malu količinu mokraće kada ste fizički aktivni ili kada kašaljite ili kihanje. Gubitak težine može vam pomoći da ublažite prekomjerni pritisak na mjehur i okolne mišiće.

2. Raditi  akupunkturu.

m3

Neke studije pokazuju da stimulacija akupunkture koja se primjenjuje na lumbosakralnu regiju (donji dio leđa) može pomoći povećanju kontrole mjehura i liječenju čestih mokrenja oslobađanjem stresa i napetosti u tom području.

1. Ojačajte svoje mišiće.

 

m4

Da biste kontrolirali uriniranje, možete ojačati mišiće vašeg mjehura. Prvo, morat ćete identificirati one mišiće zaustavljanjem protoka srednjeg mokraća. Nakon što osjetite mišiće dna zdjelice, možete ih početi vježbati slijedećim vježbama s praznim mokraćnim mjehurom najmanje 6-8 sedmica.

Vježba

m5

Početna pozicija: Naslonite se na leđa s rukama ravno do stropa i koljena savijena do 90 stupnjeva.

Udahnite, zategnite mišiće dna zdjelice i produžite desnu ruku iznad vaše glave i desne noge prema naprijed.
Otpustite dno zdjelice, izdahnite i povucite ruku i nogu natrag u početni položaj.
Ponovite 10 puta na svakoj strani.

Čučnjevi

m6

Početni položaj: Stani s leđima prema zidu.

Udahnite, zategnite mišiće dna zdjelice i spustite se na sjedalo za sjedenje dok sjedite na zid.
Držite položaj 10 sekundi.
Izdahnite, podignite se natrag gore i otpustite mišiće.
Ponovite 10 puta.

Kegel vježbe

 

m7

Početni položaj: leži na leđima s koljenima savijenim i noge ravne na podu.

Udahnite, zategnite mišiće dna zdjelice i gurnite kukove s poda.
Držite ovu poziciju 10 sekundi.
Dok spuštate kukove, izdahnite i opustite mišiće dna zdjelice.
Ponovite 10 puta.

Poznajete li druge načine liječenja prekomjernog mokraćnog mjehura? Podijelite svoja mišljenja s nama u komentarima!

Ne propustite