TAJLANDSKA PEĆINA KRIJE TAJNU ZBOG KOJE ĆETE ZANIJEMITI: Pred sam kraj spašavanja otkazale su pumpe, a onda su se začuli KRICI

Kiosk
TAJLANDSKA PEĆINA KRIJE TAJNU ZBOG KOJE ĆETE ZANIJEMITI:  Pred sam kraj spašavanja otkazale su pumpe, a onda su se začuli KRICI
.

Strašna legenda oživjela je ovih dana u tajlandskoj pokrajini Čiuang Rai, gdje su 12 dječaka i njihov fudbalski trener više od dvije sedmice bili zatočeni u podzemnoj pećini. 

Na ulazu u pećinu brojni Tajlađani ostavljali su prilog u obliku nakita i namirnica. Činili su to kako bi odobrovoljili duha z akojeg vjeruju da boravi u pećini i kojeg su dječaci naljutili pa ih je progutao. 

tajland1

Naime, u blizini pećine nalazi se kip mlade žene odjevene u tradicionalnu tuniku, a u podnožnju njenih nogu nalaze se njoj posvećeni prilozi. To je Džao Me Non, mitska princeza čiji duh, vjeruju Tajlanđani, živi u pećini u kojoj su zaglavili dječaci.

tajland

Neki vjeruju kako se nakon vijekovnog sna uspavana princeza probudila i zarobila dječake, pa ih nije pustila usprkos brojnim molitvama i prilozima.

tajland

Lokalni stanovnici smatraju kako je princeza željela ljudsku žrtvu i smrću jednog od spasioca pripadnika Foka Samarna Kunana je i dobila. Tajlađani vjeruju da je duh princeze želio krv ratnika, kao što su oni koji su nekada ubili njenog volenog, vjeruju Tajlanđani. Njegovom krvlju, smrt mladog konjušara je osvećena, a dječaci su uspješno spašeni.

tajalnd3

Nekoliko sati nakon što je i posljednji dječak izvučen na površinu, trojica ronilaca iz Australije sa kojima su razgovarali novinari Guardiana čistili su opremu u komori 3, inače bazi spasilačkog tima unutar pećine gde je nivo vode bio dovoljno nizak da je dozvoljavao da se hoda. Tada je glavna pumpa prestala da radi, a voda brzo da puni komoru.

Nivo vode je počeo je nevjerovatno brzo da raste. Začuli su se jezivi krici članova spasilačkog tima koji su se borili da se dokopaju suvog dela i pobjegnu od vode koja nadolazi.

- Sva ta svjetla sa šlemova sijevala su dok su se penjali uzbrdo u komori, a voda je nadolazila - rekao je jedna od ronilaca za Guardian. 

Oko 100 spasioca koji su se nalazili u tom dijelu pećine, krenulo je ka izlazu i sat vremena kasnije i oni su bili na bezbjednom.

tajland2

Podsjećamo, dječaci i njihov trener u pećini su boravili od 23. juna. Spašeni su tokom posljednja tri dana u tri faze - prvog dana četvorica, zatim još četvorica da bi posljednjeg dana bilo izvučeno i posljednja četiri fudbalera i njihov trener.

 

Ne propustite