RUSI BIJESNI, HRVATU PRIJETI SUSPENZIJA Vida: 'Samo sam se šalio', FIFA pokrenula istragu!

Kiosk
RUSI BIJESNI, HRVATU PRIJETI SUSPENZIJA Vida: 'Samo sam se šalio', FIFA pokrenula istragu!
.

Domagoj Vida ipak neće biti teže kažnjen zbog video poruke koju je za prijatelje u Ukrajini, zajedno s Ognjenom Vukojevićem, snimio nakon pobjede nad Rusijom.

Vida i Vukojević su objavili video u kojem su pobjedu nad Rusijom posvetili Ukrajini i kijevskom Dinamu. Zbog napete političke situacije između Rusije i Ukrajine u zemlji domaćinu Svjetskog prvenstva ovaj je potez shvaćen kao provokacija. FIFA je pokrenula istragu i strahovalo se da će Vida u najgorem slučaju biti kažnjen zabranom nastupa u sljedećoj utakmici.

HNS je potvrdio da je Vida dobio samo opomenu i neće biti kažnjen zbog poruke, koja je odmah izbrisana, ali ne prije nego što se proširila internetom.

vida

Vida je zajedno s pomoćnim trenerom Ognjenom Vukojevićem snimio video te ga podijelo s javnosti na društvenim mrežama, u njemu viče 'Slava Ukrajini', uzvik koji koriste u tamošnjoj vojsci te nacionalisti koji se bore za teritorijalnu cjelovitost Ukrajine.

A Vukojević je posvetio pobjedu kijevskom Dinamu i Ukrajini.

vida

Fifa je pokrenula istragu oko sporne snimke, a onda odlučila da neće strožije kazniti Vidu.

"Žao mi je što je dio medija protumačio na ovakav način našu komunikaciju. Naravno da se nije radilo o političkoj poruci, već samo o zahvali za podršku iz Ukrajine gdje smo igrali dugi niz godina. Nije nam namjera bila bilo koga uvrijediti. Kroz karijeru sam igrao sa suigračima iz puno zemalja i sve ih iznimno poštujem, a kao što imam puno prijatelja u Ukrajini, tako ih imam i među Rusima te sam ponosan na sva ta prijateljstva. Sretan sam što znam ruski jezik, uživam u ruskom gostoprimstvu na ovom natjecanju i duboko se nadam da ova izjava neće biti shvaćena kao ništa drugo nego poruka zahvale prijateljima iz Ukrajine na podršci, ne u utakmici protiv Rusije nego općenito na Svjetskom prvenstvu", poručio je Vida.

Prema Fifinom disciplinskom pravilniku, politički su slogani zabranjeni, a u članku 54 stoji:

'Svako ko provocira javnost za vrijeme utakmice bit će suspendiran na dvije utakmice i kažnjen s minimalno 5000 švicarskih franaka.'

'Ova pobjeda je za Hrvatsku. Ništa politika. Šalio sam se. Imam prijatelje u Ukrajini iz vremena igranja za kijevski Dinamo i nisam mislio ništa drugo s tim videom. Volim ljude u Rusiji, bila je to šala', poručio je Vida.

Zbog sličnog postupka, Fifa je Švicarce Granita Xhaku i Xherdana Shaqirija kaznila novčanom kaaznom. Švicarski dvojac albanskih korijena je kažnjen zbog nesportskog ponašanja na utakmici sa Srbijom. Kažnjeni su jer su golove slavili simboličnim pokazivanjem albanskog dvoglavog orla tijekom utakmice sa Srbijom.

saciri

 

Ne propustite