UPOZORAVAJUĆI SIGNALI: Ovi znakovi nagovještavaju kraj braka, POSLJEDNJI ZNAČI DA VAM SE BLIŽI RAZVOD!

Praktična žena
UPOZORAVAJUĆI SIGNALI: Ovi znakovi nagovještavaju kraj braka, POSLJEDNJI ZNAČI DA VAM SE BLIŽI RAZVOD!
.

Baš kao i prekidi, razvodi su također veoma komplikovan subjekt istraživanja. Mnogo je pitanja na koja treba odgovoriti: Da li bi zaista trebali željeti da se smanji broj razvoda? Da li je tačno da se polovina parova u Americi razvede? Zašto se toliko parova iznenadno razvodi?

heartache-crop

Potom postoje i pitanja u vezi samih predznaka razvoda – još jedan komplikovan subjekt za istraživanje na koji se osvrnuo i redovni profesor na Ball Stateu Justin Lehmiller nedavno na svom Sex&Psychology blogu. I dok je literatura poprilično nejasna o mnogim stvarima, nekoliko studija dolazi do istih zaključaka. 

Godine su bitne. Parovi koji se kasnije vjenčaju obično imaju i dugovječnije veze. Što se ranije par vjenča veći je rizik od razvoda. Interesantno je to da se ovo odnosi i na parove koji rano počnu zajedno da žive, naprimjer u tinejdžerskim godinama.  

divorce-dream-meaning

I demografija je bitna. Sudeći prema podacima iz centara za kontrolu i prevenciju bolesti, edukacija i religija su moćni predskazatelji trajnih ili nesuđenih zajednica. 

Žene sa zvanjem bachelora imaju 78 posto šanse da njihov brak potraje 20 godina, u usporedbi sa 40 posto kod žena koje su završile samo srednju školu. Ista statistika pokazuje 65 posto i 47 posto . istim redoslijedom, kod muškaraca. Religioznost se također kreće u sličnim omjerima u usporedbi sa manjkom iste.  

Jedna karakteristika ličnosti posebno otežava stvari. Neuroticizam – ili emocionalna nestabilnost – je karakteristika ličnosti koja objašnjava senzibilitet osobe naspram prijetnji i reakcije na prijetnje iz vanjskog svijeta. Neuroticizam je primjetan u poremećajima anksioznosti i depresije i Lehmiller tvrdi da je jedan od važnih predskazatelja razvoda. 

divorce-separation-broken-family-1599x900

Ni nevjernost nije baš od pomoći, što i nije iznenađujuće. Kada ljudi varaju, pokazuje sedamnaest godina duga longitudinalna studija na preko 1.500 ljudi, dolazi do umanjenja bračne sreće, osjećaja 'blizine razvoda', i povećavaju se šanse za rastanak te u velikom broju slučajeva do rastanka i dolazi. 

divorce-attorney

Važno je napomenuti da su sve navedene statistike korelacije, čak i u slučaju nevjernosti. Ove studije ni u kojem slučaju ne mogu jasno reći šta dovodi do razvoda. 

Tokom proteklih 40 godina pionir u istraživanju veza John Gottman, autor knjige The Seven Principles for Making Marriage Work i još nekoliko naslova na ovu temu, uspio je ugrubo definisati razloge zbog kojih veza uspijeva ili ne. Prema analizama iz laboratorija i ureda terapeuta, ubojica veza broj jedan jeste prezir. Signali koji pokazuju da vam je vaš partner postao oduran veoma su toksični za vašu vezu i uključuju ismijavanje, prozivanje, prevrtanje očima. Ipak, postoji nada: ako želite da vaša veza potraje, budite ljubazni prema partneru.

ther-are-ways-to-reduce-the-divorce-rate

Tako je jednostavno. 

 

Ne propustite