SADA JE OTKRIVENA VELIKA TAJNA KRALJEVSKE PORODICE: Jednu stvar nikad ne koriste, a mnogi zanijeme kada vide o čemu je riječ

Kiosk
SADA JE OTKRIVENA VELIKA TAJNA KRALJEVSKE PORODICE: Jednu stvar nikad ne koriste, a mnogi zanijeme kada vide o čemu je riječ
.

O britanskoj kraljevskoj porodici zna se puno, a što se više istražuje o njima djeluju sve zanimljivije. 

No, ono što je posebno zanimljivo jeste kako se uopšte se članovi porodice prezivaju. 

royal

Najprije bi trebalo proći kroz historiju njihovog imena, a onda samog prezimena. 

Prije 1917. godine, plemstva nisu koristila prezimena, već imena i naziv kuće ili dinastije koju predstavljaju, kao što su Tudori ili dinastija York. 

elizabeta

Kralj George V je bio na tronu sedam godina. Odlučio je promijeniti ime svoje kuće Saxe-Coburg and Gotha u Windsor. Promijenio je naziv zbog odbojnosti prema Njemačkoj pri početku Prvog svjetskog rata. Ime Windsor je nastalo po istoimenom dvorcu, jedne od kraljevskih nekretnina.  George V je naglasio da to mora postati i njihovo službeno prezime.  I danas je kraljevska obitelj poznata kao House of Windsor. 

britanija-kraljevska-porodica

Dolaskom na vlast kraljica Elizabeta je uvela neke promjene.  

Godine 1947. udala za bivšeg grčkog princa Filipa koji se pridružio britanskoj kraljevskoj mornarici. On je smrću Elizabetinog oca postao vojvoda od Edinburgha, dok je kći postala kraljica Elizabeta II.  Elizabeta i Filip su 1960. godine odlučili da žele svoje obiteljsko stablo odvojiti od ostalih, pa su svojim potomcima dodali prezime Mountbatten-Windsor. Postoji izuzetak. 

prince-william-kate-middleton-arrive-paris-t
Naime, član porodice koji se oslovljava sa "Njegovo visočanstvo princ ili princeza", ne moraju koristiti prezime.  Neki članovi obitelji koriste i teritorijalne odrednice. Tako su prinčevi William i Harrry u vojsci koristili prezime Wales, jer im je otac Charles princ od Walesa. Princeze Beatrice i Eugenie su York, po svom ocu, vojvodi od Yorka.

prince-harry-prince-william-t

Ipak, članovi Kraljevske porodice nisu obvezni koristiti svoje prezime, iako u nekim slučajevima (poput školovanja) još uvijek moraju. Međutim, čak i tada imaju dosta izbora u vezi s tim.

prince-william-prince-harry-almost-had-different-names

Na primjer, princ William i princ Harry služili su u Kraljevskoj vojsci pod pseudonimom Wales, jer je njihov otac Princ od Walesa. Druga kraljičina unučadi (potomci princeze Anne) imali su prezime svog oca- Phillips. Dalje, drugo unuče kraljice Elizabete, kći princa Edwarda, koristi se prezimenom Windsor - bez dodatka "Mountbatten".

 

Ne propustite