ZANIMLJIVO: Znate li zašto kraljevska obitelj nikada ne koristi svoje prezime?!

Kiosk
ZANIMLJIVO: Znate li zašto kraljevska obitelj nikada ne koristi svoje prezime?!
.

Unatoč tome što je tako javna, kraljica Velike Britanije i članovi Kraljevske obitelji rijetko koriste svoje prezime - tako rijetko, zapravo, da neki misle da ga zapravo ni nemaju.

k

Zapravo, britanski vladari općenito ne koriste svoja prezimena jer ih zapravo i ne trebaju. Tako su poznati da ih prepoznaju čak i bez takvih formalnosti.

Do 1917. članovi Kraljevske obitelji bili su bez prezimena, a koristili su samo prva imena i ime dinastije dok Kralj George V nije promjenio u tu tradiciju.

k2

Ruski car Nicolai II (s lijeve strane) i kralj George V (desno) bili su rođaci i izgledali su vrlo slično, kao i njihove majke, sestre Dagmar i Alexandra.

 Njegovo prezime glasilo je Saxe-Coburg and Gotha i njemačkog je podrijetla, no on ga je promijenio u Windsor kako ne bi došlo do neželjenih asocijacija tijekom Prvog svjetskog rata.

Kralj je odlučio promijeniti nepopularan naziv svoje dinastije, a Windsor se zapravo zove jedan dvorac u vlasništvu britanske monarhije pa je bio logičan izbor i to ne samo za ime dinastije, već i kao službeno prezime pripadnika britanske kraljevske obitelji.

k3

Godine 1947. princa Elizabetha se udala za Philipa Mountbattena, princa Grčke i Danske, koji je služio u Britanskoj kraljevskoj mornarici. Rezultat je bio da je trenutno prezime Kraljevske obitelji Mountbatten-Windsor.

k5

Ipak, članovi Kraljevske obitelji nisu obvezni koristiti svoje prezime, iako u nekim slučajevima (poput školovanja) još uvijek moraju. Međutim, čak i tada imaju dosta izbora u vezi s tim.

k4

Na primjer, princ William i princ Harry služili su u Kraljevskoj vojsci pod pseudonimom Wales, jer je njihov otac Princ od Walesa. Druga kraljičina unučadi (potomci princeze Anne) imali su prezime svog oca- Phillips. Dalje, drugo unuče kraljice Elizabete, kći princa Edwarda, koristi se prezimenom Windsor - bez dodatka "Mountbatten".

 

Ne propustite