OVO VAM SIGURNO NISU REKLI: Razmislite dva puta prije nego naručite kafu ili čaj u avionu

Kiosk
OVO VAM SIGURNO NISU REKLI: Razmislite dva puta prije nego naručite kafu ili čaj u avionu
.

Možda vam to nikada ne bi rekli, ali postoje neki napici koje posada u avionu nikada ne pije dok su u zraku.

Noćni i ranojutarnji letovi svima teško padaju. Ponekad je topla šolja čaja ili kafe jedini spas i jedino što nas može razbuditi i osvježiti nakon nekoliko sati putovanja u zraku. Ipak, možda bi trebali razmisliti dvaput prije nego naručite kafu u avionu, smatraju stjuardi i stjuardese.

„Kabinsko osoblje ne pije toplu vodu dok su na letu. Neće piti kafu i neće piti čaj,“ rekao je jedan lan kabinskog osoblja za Business Insider. Zašto oni ne konzumiraju ukusne, tople napitke tokom leta?

Tokom leta, voda za čaj i kafu dolazi sa česme a ne iz boce. Ta voda je često odvratna. Prema uzorcima vode iz 158 aviona uzetim 2004 godine, 13 posto uzoraka sadržavalo je koliformne bakterije. U uzorcima iz dva aviona pronađena je opasna E.coli bakterija u vodi. Dodatno istraživanje otkrilo je da jedan od osam aviona ne zadovoljava standarde za sigurnost vode. 

travel4

Bakterija vjerovatno dospijeva u vodu dok je voda u tranzitu. Prema istraživanju objavljenom u International Journal of Environmental Research and Public Health 2015 godine, više mikroorganizama postoji u vozilima za transport nego u samom izvoru vode, te se na taj način mikroorganizmi prenose iz vozila u avion.

Dr. Cedric Spak, specijalista za zarazne bolesti na Baylor University Medical Center, rekao je da bi se ljudi sa oslabljenim imunitetom trebali držati podalje od pića tokom letova. Dodao je i da bi putnici sa malom djecom trebali razmisliti dvaput prije nego napune dječiju bočicu vodom sa česme u avionu.

„To nije dobra ideja,“ rekao je.

Ne propustite