NE DAJTE DA VAS PREVARE: Evo kako otkriti da li je kilometraža na automobilu vraćena, obavezno obratite pažnju na ovu stvar

Kiosk
NE DAJTE DA VAS PREVARE: Evo kako otkriti da li je kilometraža na automobilu vraćena, obavezno obratite pažnju na ovu stvar
.

Još uvijek nije razvijena pouzdana metoda pomoću koje se može razotkriti da li je kilometraža na automobilu vraćena. 

Nije eskpertima nije lako da prepoznaju i otkriju maniupalcije. 

auto2

Oni koji su zainteresovani za kupovinu polovnog automobila  trebali bi obratiti pažnju na sljedeće. 

auto

Da li se stanje vozila i njegovih sklopova poklapa sa očitanom kilometražom?

Na okolnost da prikazana kilometraža odstupa od stvarne upozorava „hardver“ automobila.

Najvažnije je utvrditi da li se podudaraju kilometraža i opšte stanje u kojem se vozilo nalazi, odnosno da li upadljivo odstupaju jedno od drugog. Indicije koje mogu da ukažu na mnogo veću stvarnu kilometražu su brojne, pa bi i za prodavca bilo veoma skupo da ih u potpunosti ukloni.

automobili
Što se karoserije automobila tiče, presudan je ukupan utisak koji vozilo ostavlja. Po stanju u kojem se nalazi autolak lako može se prepoznati, da li je automobil morao da pretrpi 100 ili 1.000 pranja u mašinskoj auto-perionici. Brojni tragovi udaraca od kamenčića, brazgotine i ogrebotine na felnama ili izgrebana stakla – sve su to nedvosmisleni tragovi visoke kilometraže.

auto2

Kako pneumatici mogu da ukažu na umanjenu kilometražu?

Na prvi pogled se čini da pohabani profil pneumatika ne može da kaže ništa o realnosti očitane kilometraže. Starost može da se utvrdi na boku pneumatika, pomoću tzv. DOT (američko ministarstvo saobraćaja – Department of Transportation), brojčane oznake. Prve dvije cifre pokazuju sedmicu, a sljedeće dvije godinu proizvodnje. 

automobil1

Kabina takođe može da oda vraćene kilometre

I iz stanja u kojem se nalazi kabina automobila se može izvući zaključak o tome da li prikazana kilometraža odgovara stvarnoj. Izlizan volan i otrcan mijenjač, propala sjedišta, istrošene unutrašnje obloge i tapacirani dijelovi su jednostavno nepomirljivi sa niskom kilometražom – to nikako ne može biti posljedica uobičajene upotrebe vozila. Isplati se zaviriti i ispod volana, u vozačev prostor za noge, pa pogledati stanje u kojem se nalaze nožne komande. Ako su gumene obloge papučice gasa, kočnice i kvačila jako istrošene, moglo bi se zaključiti ili da su prečesto pritiskane u odnosu na ono što kaže podatak o kilometraži ili da taj podatak nije istinit. 

auto1

U videu u nastavku saznajte trikove pomoću kojih jednostavno možete otkriti da li je kilometraža na automobilu vraćena. Obratite pažnju na ove stvari i ne dajte da vas varaju. 

 

Ne propustite