DANAS POČINJE LJETO, ALI NE I VRUĆINE: Uradite samo JEDNU STVAR i bit ćete sretni cijele godine

Kiosk
DANAS POČINJE LJETO, ALI NE I VRUĆINE: Uradite samo JEDNU STVAR i bit ćete sretni cijele godine
.

Na sjevernoj Zemljinoj polulopti ljeto ove godine počinje danas, a za stanovnike na južnoj hemisferi počinje zima. 

Ljeto će nastupiti u 12:07 sati.

ljeto4

Na dan početka ljeta dan će biti najduži, a noć najkraća. Za stanovnike sjeverne Zemljine polulopte ljeto počinje u onom trenutku kada je pravac sjevernog dijela Zemljine ose najbliži Suncu.

Sunce se tog dana u podne nalazi najviše na nebu tokom godine.

Naši preci stari Sloveni su dolazak ljeta slavili u velikom stilu, a voda im je tom prilikom bila glavni simbol,  prije svega jer su tokom proljeća, u strahu od prehlade, još uvek izbjegavali kupanje.

ljezo1

U rijeke su ulazili tek od obdanice, a prvi buć obilježili bi spuštanjem vijenaca cvijeća u vodu. Tokom noći, vodu bi mijenjala vatra, te bi palili velike lomače i igrali oko njih, sve u slavu omiljenog godišnjeg doba.

U srednjevjekovnoj Njemačkoj ljudi su imali običaj da zapale veliki obruč od slame i nazivali su ga “vatrenim točkom”. Obruč je zatim puštan da se kotrlja niz brdo kroz vinograde ka vodi.

ljeto5

Ostalo je i vjerovanje da ako na ovaj dan započenete nešto novo, nešto ka čemu već dugo težite, sigurno ćete uspjeti uz svojoj namjeri. 

Zato, sve što još niste počeli, a planirali ste, započnite i biz će uspješno. 

ljeto1

Vjeruje se i da će svaka osoba koja tog dana započne dijetu, sa lakoćom doći do željene linije.

ljeto

Na dana kada dolazi najtoplije godišnje doba, potrebno je obnovitit garderobu. Onu staru, koju niste nosili prethodnih godinu dana, poklonite nekom. Po vjerovanju, tim činom se otpušta sve ono staro i nepotrebno, a novom odjećom se unosi dobra i svježa energija.

 

 

Ne propustite