Novo istraživanje pokazuje da je putovanje kroz vrijeme matematički moguće

Kiosk
Novo istraživanje pokazuje da je putovanje kroz vrijeme matematički moguće
.

Čak i prije nego što je Einstein predstavio teoriju relativiteta i fleksibilnosti vremena, čovjeanstvo je već zamišljalo mogućnost putovanja kroz vrijeme. Ustvari, nauna fantastika puna je putnika kroz vrijeme.

Neki za to koriste metaljudske sposobnosti, ali većina se oslanja na uređaj poznat kao vremenska mašina. Fizičari smatraju da je vrijeme da se vremenska mašina uvede u stvarni svijet – na neki način.

„Ljudi razmišljaju o putovanju kroz vrijeme kao o fikciji. Mi mislimo da to nije moguće zato što to ustvari ne radimo,“ rekao je teorijski fizičar i matematičar sa Univerziteta British Columbia, Ben Tippet. „Matematički, to je moguće.“

U suštini, Tippet i David Tsang, astrofizičar sa Univerziteta u Marylandu, razvili su matematičku formulu koja se oslanja na Einsteinovu teoriju relativiteta da bi dokazali da je putovanje kroz vrijeme teorijski moguće. To jeste, putovanje kroz vrijeme koje odgovara laičkom razumijevanju koncepta kao „kretanja naprijed i nazad kroz vrijeme i prostor, po interpretaciji vanjskog posmatrača,“ piše u sažetku njihovog rada objavljenog u žurnalu Classical and Quantum Gravity.

Svoju teoriju nazvali su TARDIS – skraćeno od Traversable Acausal Retrograde Domain in Space-time.

time

Izvodljivo je, ali još uvijek nije moguće.

„Moj model vremenske mašine koristi iskrivljenu percepciju prostora i vremena da bi vrijeme pretvorio u krug a ne ravnu liniju,“ objasnio je Tippet. „Taj krug nas vraća u prošlost.“ Jednostavno rečeno, njihov model podrazumijeva da se vrijeme može „saviti“ oko objekata velike mase na isti način na koji se fizički prostor savija u univerzumu.

Za Tippeta i Tsanga TARDIS je prostorno-vremenski geometrijski „mjehurić“ koji putuje brže nego svjetlost. „To je kutija koja putuje naprijed pa potom nazad kroz vrijeme po kružnoj putanji kroz prostor i vrijeme,“ napisali su u svom radu.

Nažalost, konstrukcija takve vremenske mašine još uvijek je nemoguća. „Iako je to matematički izvodivo, još uvijek nije moguće napraviti prostorno-vremensku mašinu zato što su nam potrebni materijali – ono što mi nazivamo egzotičnim materijama – da bi savili prostor na te nemoguće načine, a ti materijali se tek trebaju otkriti,“ objasnio je Tippet.

Njiuhov rad nije prvi koji tvrdi da je putovanje kroz vrijeme moguće. Mnogi drugi eksperimenti, uključujući one koji se baziraju na simulaciji fotona, sugerišu da je putovanje kroz vrijeme izvodivo. Jedna teorija istražuje potencijalne čestice vremena.

Međutim, postoje i oni koji smatraju da je nemoguće napraviti vremensku mašinu zato što je i samo putovanje kroz vrijeme nemoguće. Neki ukazuju na intimnu vezu između vremena i energije, tvrdeći da je to razlog zbog kojeg ideja nije izvodiva. Drugi pak sugerišu da putovanje kroz vrijeme nije moguće zato što ne postoji budućnost u koju bi se moglo otputovati.

Unatoč suprotstavljenim mišljenjima, postoji jedna stvar oko koje se svi ovi naučnici slažu. Izučavanje vremena i prostora je fascinirajuće i problematično u isto vrijeme.

 

Ne propustite