MNOGE PORODICE NE KREĆU NA LJETOVANJE BEZ OVOGA: Ne slute da nose zdravstvenu TEMPIRANU BOMBU!

Kiosk
MNOGE PORODICE NE KREĆU NA LJETOVANJE BEZ OVOGA: Ne slute da nose zdravstvenu TEMPIRANU BOMBU!
.

Kad kreću na ljetovanje mnoge porodice, kako bi prošle jeftinije, sa sobom nose zamrznutu hranu u ručnim frižiderima.

Pored gotovih jela, nosi se i meso, trajne kobasice, konzerve, paštete, ali i mlijeko.

dalmacija-i-jadran-najcisce-more-u-europi-635362027902276016-2-728-409

Ukoliko i vi ovo radite, trebali biste pročitati mišljenje stručnjaka o ovoj temi i koliko bi vas to moglo skupo koštati.

Nutricionista Milka Raičević objašnjava da je veoma opasno nositi zamrznutu hranu u ručnom frižideru na dalek put, jer hrana može da krene da se otapa, pa onda nikako ne biste smjeli ponovo da je zaleđujete, piše "Zena.blic.rs".

odmor

- Hranu koja je krenula da se odmrzava treba ostaviti da se do kraja odledi i utrošiti je u roku od 2-3 dana, čuvajući je u frižideru. Ovo važi za hranu koja je termički obrađena, dakle već gotova jela. Kada je u pitanju svježe meso, njega treba utrošiti u roku od dan, dva. Čak i da namirnice ne krenu da se otapaju, meso ima smisla da se zaledi samo ako je svježe zaklano, a ono kupljeno u radnji koje je već prethodno bilo zamrzavano totalno će izgubiti sve hranljive vrijednosti, minerale, vitamine i enzime - naglašava nutricionista.

more

- Ljudi misle ako dugotrajno mlijeko i konzerve u radnjama stoje van frižidera da mogu bezbijedno da izdrže dug put po velikim vrućinama bez rashlađivanja. To je, međutim, potpuno pogrešno uvjerenje, jer je ta ambalaža predviđena da održi kvalitet hrane do određene temperature. U gepeku automobila, na 40 ili 50 stepeni, u mlijeku, kao i trajnim mesnim prerađevinama, paštetama, ribi i gotovim jelima u konzervama doći će do određene hemijske reakcije, pa iako takva hrana neće promeniti ukus i miris ona neće biti bakteriološki ispravna za jelo. Zato, ako već nosite ovakve namirnice ljeti na put, obavezno to činite u frižideru ili rashladnoj torbi sa rashladnim patronima. Isto tako, voće kao što je kivi, pomorandže, limun, grejpfrut na velikoj vrućini će brzo da prezri i usred toplote bakterije će ući u njih, a vi ćete ih pojesti misleći kako su lijepo slatke i zrele - upozorava nutricionista.

Savjetuje kako na moru trebate jesti rižu i tjesteninu, koju je lako ponijeti na put.

more

- Umjesto mesa mogu se pojesti i dva jaja, a kod ribara se može kupiti povoljno svježe ulovljena riba. Laganija ishrana se i inače preporučije za ljetnji period i velike vrućine, a ne masna i teška hrana - savjetuje Mirkovićeva i dodaje i da flaširana voda u plastičnim bocama ne trpi veliku vrućinu, jer dolazi do razgradnje plastike, pa i o tome treba voditi računa.

(Novi.ba/Zena.blic.rs)

Ne propustite