Google i Levi's prave "pametnu" odjeću

Magazin
Google i Levi's prave "pametnu" odjeću
Informatički gigant Google radi zajedno sa proizvođačem odjeće od teksasa, Levisom, na proizvodnji pametne odjeće od specijalne tkanine, prožete nitima elektronskih provodnika.

Google u saradnji sa najpopularnijim proizvođačem teksas odjeće, Levisom, radi na proizvodnji pametne odjeće od specijalnog materijala koji je prožet nitima elektronskih provodnika.

Ta odjeća omogućila bi komandovanje uređajima na daljinu a da pri tome ne mora da se vadi telefon iz džepa, zahvaljujući specijalnom materijalu osjetljivom na dodir, pa će se na poziv može odgovoriti prelaskom ruke preko džepa u kojem se telefon nalazi, objavio je francuski list "Figaro".

Project Jacquar, koji nosi naziv po francuskom pronalazaču istoimenog materijala, objelodanjen je na godišnjoj konferenciji Google-a s programerima u San Francisku, kao i prvo partnerstvo u toj oblasti s američkim proizvođačem jeansa.

Interaktivni materijali prave se miješanjem provodničkih vlakana sa uobičajenim materijalom za odjeću tokom tkanja, što se može uraditi po cijelom odjevnom predmetu ili samo u određenom dijelu.

Vlakna mogu da budu vidljiva ili nevidljiva, u zavisnosti od estetskog izbora dizajnera, a materijal je, kako je saopšteno iz Google-a, rastegljiv i pere se kao i svaki drugi.

Provodnička vlakna su povezana sa malim elektronskim kolima, ne većim od dugmeta na jakni, čiji algoritmi omogućavaju da se pravi razlika između udara i prevlačenja prstom, objavio je Google.

Podaci potom mogu da se prenose na pametne telefone i druge uređaje, čime se mogu obavljati telefonski pozivi ili slati poruke bez kuckanja po tastaturi, već po materijalu.

Ne propustite