Mr. Derviš Varešlija za Novi.ba: "Ramazan ima posebnu ljepotu u Norveškoj, zemlji gdje Sunce skoro da ne zalazi ljeti"

Bosna i Hercegovina
Mr. Derviš Varešlija za Novi.ba: "Ramazan ima posebnu ljepotu u Norveškoj, zemlji gdje Sunce skoro da ne zalazi ljeti"
.

Derviš Varešlija je imam rodom iz Zenice koji živi i radi u Norveškoj, u džematu Drammen. Završio je Elči Ibrahim-pašinu medresu u Travniku, Ekonomski fakultet, master studij na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, a trenutno je na doktorskom studiju IPF-a u Zenici.

U bajramskom intervjuu za portal Novi.ba, sa mr. Varešlijom smo razgovarali o ramazanskim danima u Norveškoj, položaju i perspektivama Bošnjaka u ovoj skandinavskoj zemlji te aktivnostima Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj.

Razgovarao: Nedim Botić/Novi.ba

Kako je protekao mjesec ramazan u Norveškoj?
Zahvalni smo Uzvišenom koji nam je omogućio da Ga slavimo i veličamo u još jednom ramazanu i u ovoj prostranoj zemlji, daleko od rodne grude. Svaki ramazan nam je drag musafir, pa i ovaj dočekasmo s nadom da ćemo biti dobri domaćini. Svaki ramazan je poseban i specifičan na svoj način. Specifikum ovog mubarek mjeseca je u tome da obezbijedimo uslovan džematski objekat, što je naša dugogodišnja želja. Mnogo truda i novca je uloženo kako bi se stekli uslovi da se ovo pitanje trajno riješi.  Hvala Allahu, dž.š., na dobrom smo putu da ovaj ramazan upamtimo kao mjesec u kojem smo ostvarili taj san.

Je li teško postiti u zemlji gdje Sunce skoro ne zalazi tokom ljeta?
Iako nekada predstavlja poteškoću uskladiti poslovne obaveze sa ramazanskim aktivnostima, možemo biti zadovoljni činjenicom da smo počašćeni postom na krajnjem sjeveru. Ove godine je mjesec maj najtopliji u posljednjih stotinu godina, ipak je primjetno da poslovne obaveze, dužina posta i toplo vrijeme nisu prepreka da se isposti mubarek ramazan. To nam daje za pravo da konstatujemo kako je ramazanska atmosfera očigledna u našim bošnjačkim džematima. 

dervis3
Kad poredite ramazan u Bosni i Norveškoj, koje su sličnosti i razlike?
Ramazanske aktivnosti su identične onim u našoj domovini, jednako kao i naši običaji vezani za ramazan. Ono što je različito svakako je razuđenost džemata, tako da neki trebaju proputovati i po 50-60 kilometara da bi došli do džamije. Bitno je napomenuti da ni objekti koje koristimo kao džamije nisu džamije u pravom smislu te riječi, nego objekti prilagođeni toj namjeni. To podrazumijeva da za te objekte važe određena ograničenja u smislu kasnog okupljanja radi obavljanja teravije i slično. Ipak, onaj lijepi osječaj iščekivanja iftara je sličan onom u Sarajevu ili nekom drugom gradu u domovini. I ovdje se pripremaju somuni, topa, baklave, tulumbe, pije bosanska kahva, i ovdje se u zadnjim safovima čuje dječija graja… 

Kakve su bile ramazanske aktivnosti u Vašem džematu i možete li nam reći nešto više o njemu?
Osim redovnih vjerskih aktivnosti, svakako je bitno spomenuti naša ramazanska sijela. Ove mubarek dane smo koristili da se približimo jedni drugima, da se savjetujemo i da se potpomažemo u činjenju dobra. Kao što sam na početku rekao, iako se ulažu veliki napori kako bismo obezbjedili džematske prostorije, ništa manje nismo aktivni niti u humanitarnim akcijama po čemu je ovaj džemat i prepoznat. Mnogo je onih kojima smo pomogli.

S druge strane, upravno privodimo akciju «mektebski kurban», te ćemo u saradnji sa našim prijateljima iz Bosanske Dubice i ove godine obradovati povratnike i pomoći potrebne. Upravo u pomoći drugima vidimo svoju radost i zadovoljstvo. 

Kakav je položaj Bošnjaka u Norveškoj?
Bošnjaci su, prema svim statistikama, najbolje integrisani stranci u Norveškoj. Uz mnoštvo obrazovanih i sposobnih pojedinaca, opšti dojam je da smo prepoznati kao narod koji je cijenjen i poštovan u norveškom društvu. Ipak, nezadovoljavamo se postignutim, nego radimo na jačanju zajednice. Želja nam je da više kolektivno djelujemo, a manje pojedinačno, jer znamo da je bereket u zajednici i proaktivnom djelovanju. 

Kakvo je stanje mladih Bošnjaka u Norveškoj?
Odrastanje u ovom vremenu podrazumijeva mnoštvo izazova s kojima se mladi susreću. Da bismo ublažili asimilaciju kojoj su mladi izloženi, mladima pokušavamo približiti domovinu i islamske vrijednosti. Iz tih razloga već osmu godinu zaredom islamska zajednica organizuje ekskurzije za Bosnu. Tu su i kursevi islama, s temama prilagođenim njihovom uzrastu. Te aktivnosti su doprinose da mladi češće učestvuju u aktivnostima koje zajednica organizuje. Posebno je to izraženo tokom ramazana, kada prisustvuju iftarima i teravijama. 

Koliko su Bošnjaci iz Norveške vezani za svoju domovinu?
Definitivno veza postoji i ona je pokazatelj da bošnjaci nisu zaboravili svoju domovinu. Skoro da ne postoji bošnjak u Norveškoj a da u toku godine barem jednom ne posjeti svoj rodni kraj.  Osim odlazaka u domovinu, želja nam je da se i poslovne veze jačaju, te da se radi na pozitivnim procesima u Bosni, kako bi jednog dana mogli očekivati da se bošnjaci iz Norveške i cjelokupne dijaspore vrate svojim kućama. 

dervis1
Šta za Vas znači ramazan?
Prilika za približavanje Bogu i inspiracija za činjenje dobrih djela. 

Kako ste Vi i Vaša porodica proveli ramazanske dane? 
Moram priznati da je porodično okupljanje češće tokom ramazana. Nekako je i berićet vremena osjetniji u ovom mubarek mjesecu. Učenje Kur'ana, čitanje knjiga prilagođenih djeci i razgovori o pročitanom sa kćerkama koje su predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, je nešto što pokušavamo da bude svakodnevna ramazanska aktivnost. 

Imate li neku dovu koju preporučujete?
U posljednjoj trećini ramazana, svakako je nam najčešća bila ona dova koju je Muhammed, s.a.v.s., preporučivao svojoj supruzi, hazreti Aiši, kada ga je pitala koju dovu da uči u noći Kadra: "Allahu moj, Ti si Onaj koji praštaš, voliš da praštaš, pa nam oprosti». Svakako u ramazanskim dovama ne zaboravljam ni svoju porodicu, džemat, ummet i sve one koji su potlačeni i čija su prava ugrožena.

Vaša bajramska poruka za čitaoce portala Novi.ba?
Pokucajmo na vrata svoga komšije, obiđimo bolesne, utješimo jetime, pokažimo ljudskost u sebi, ukratko, budimo pozitivni i "pričajmo" pozitivne priče. Tome nas uče Bajram i ramazan.

Ne propustite