Dodikove pristalice stigle pred Sud BiH: U prvim redovima Cvijanović i Višković

Bosna i Hercegovina
Dodikove pristalice stigle pred Sud BiH: U prvim redovima Cvijanović i Višković

Pred Sudom Bosne i Hercegovine, danas, 29. aprila, nastavit će se suđenje Miloradu Dodiku, predsjedniku entiteta RS, i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika RS, Milošu Lukiću.

Prvo su u Sud Bosne i Hercegovine stigli članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović i Premijer bh entiteta RS, Radovan Višković kao i pristalice Milorada Dodika.

 Tužilaštvo BiH najavilo izvođenje 60 materijalnih dokaza. Sutkinja je istakla da je od posljednjeg ročišta nekoliko puta odgađano novo ročište zbog obaveza predsjednika RS, te je naglasila da zakon nalaže da nastavak suđenja mora biti održan u roku od 30 dana.

Podsjećamo, Dodik i Lukić optuženi su za nepoštovanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, a Dodik je visokog predstavnika stavio na spisak svjedoka. 

Suđenje u ovom predmetu počelo je čitanjem optužnice 5. februara, iako je ročište o priznanju krivice održano još 16. oktobra.

Na ročištu koje je održano 6. marta pred Sudom BiH trebala su svjedočiti četiri inspektora SIPA-e, ali je svjedočio samo jedan.

Odbrana Dodika problematizovala je hitnost u postupanju Tužilaštva, tvrdeći da njihov klijent nikada nije dobio pismeni poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog, što, kako su naveli, nije u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku.

Tužilaštvo BiH na ročištu 17. aprila, saslušalo je svjedoke Vladimira Jankovića i Milku Devušić koji su tokom 2023. vršili funkcije direktora Službenog glasnika RS.

Ne propustite