Deschamps prvak svijeta kao igrač, može li kao selektor?

Kolumne
Deschamps prvak svijeta kao igrač, može li kao selektor?
.

Godina 1998. Mundijal u Francuskoj. Domaća reprezentacija u polufinalnoj utakmici gubi od Hrvatske  golom Šukera, najboljeg strijelca prvenstva. Ali tada na scenu stupa Thuram koji svojim pogocima preokreće rezultat i  vodi trikolore u finale na mejdan Brazilcima, predvođeni čuvenim Ronaldom. Međutim, pravi Ronaldo, kako ga i danas mnogi  zovu, u finalu je bio samo na papiru, kao i svi njegovi suigrači, jer su dvostruki strijelac Zidan i Petit ispisali historiju francuskog reprezentativnog fudbala, na čelu sa kapitenom Didier Deschampsom, a selektor je bio Aimé Jacquet. 

Dvadeset godina poslije, opet na čelu trikolora je  Deschamps, ovaj put u ulozi selektora, a upravo ga je na Mundijal u Rusiji ispratio njegov reprezentativni učitelj iz te 1998. godine. Na posljednjoj provjeri protiv Amerikanaca na domačem terenu Jacquet je izveo početni udarac i prilikom izlaska sa terena čvrsto zagrlio svog nekadašnjeg učenika, pozelivši sve najbolje na svakom  koraku, pogledu, uzdahu...

U reprezentativnom dresu Francuza koračat će zaista sjajni i veoma brzi igrači koji igraju u najvećim evropskim klubovima, kao što su: Barcelona, Manchester United, PSG, Atletico Madrid, Bayern... O. Dembele, Umtiti, Pogba, Tolisso, Griezmann, Mbappe... A još kad se tome doda njihova mladost... T. Hernandez, Tolisso, Lemar... Zatim širina klupe, jer Francuzi na svakoj poziciji imaju po bar jednu itekako kvalitetnu zamjenu. Jedino možda nemaju istinskog vođu ekipe, kao što se u toj zlatnoj generaciji, koja je bila svjetski i evropski prvak, imali u Zinedinu Zidanu. 

Kada pogledamo grupu C u kojoj je Francuska, možemo slobodno reči da je apsolutni favorit. Za drugog putnika u osminu finala borit će se Australija i Danska, dok je Peru autsajder. Dakle, Francuzi ne bi trebali imati velikih problema u grupnoj fazi takmičenja i mogu već sada da razmišljaju o prvoj utakmici osmina finala, gdje im na mejdan dolazi drugoplasirani iz grupe D, realno Argentina ili Hrvatska, dok se teško može očekivati da iznenadi  Island ili Nigerija.  

U svakom slučaju Franczi mami uzdahe i  ubrajaju se u  favorite, a kako i ne bi kada imaju najskuplju reprezentaciju od svih učesnika Mundijala. Tako je pokazala analiza Međunarodnog centra za sportska istraživanja (CIES). Francuska vrijede ukupno 1,41 milijardi eura, slijede Englezi sa 1,36, Brazilci (1,269), Španci (965 miliona), Argentinci (925), Nijemci (895), Belgijanci (835), Portugalci (656) i Urugvajci (529), Hrvati (416)...  Dakle, mogući protivnici Francuzima u osminu finala, po vrijednosti igrača su tek petoplasirani, odnosno desetoplasirani i pored toga da u svojim redovima imaju Mesija, Modrića. No, nikad se ne zna. Statistika je jedno, a teren je drugo, mada na Mundijalima nikada nije bilo baš velikih iznenađenja kao na EURO-u.  

Godina 2018. Ali da se vratimo priči o Francuzima s početka, 1998. Didier Deschamps je bio prvak svijeta i Evrope kao igrač, može li kao selektor? Njegov nekadašnji saigrač iz reprezentacije Zidan je uspio kao igrač biti klupski prvak evrope, pa je i kao trener i to tri puta zaredom.  Deschamps dodaj Zidanu, pardon, ovaj put  Zidan Deschampsu. 

Piše: Muhamed Bikić, Novi.ba

Ne propustite