Nakon poroda postala je alergična na vodu: Ne smije da se tušira, a kada pada kiša EVO ŠTA MORA DA URADI (FOTO)

Mame i bebe
Nakon poroda postala je alergična na vodu: Ne smije da se tušira, a kada pada kiša EVO ŠTA MORA DA URADI (FOTO)
.

Alergije su svakodnevica mnogih ljudi i pojave koje ih prate su nešto sa čim može da se živi. Jedna od svakako najrijeđih alergija je alergija na vodu, ali i od toga pate neki ljudi.

v3

Sem što je najrijeđa, alergija na vodu je i najnepoznatija – a upravo zbog načina na koji se ispoljava predstavlja jednu od većih zagonetki zdravstvenim stručnjacima.

v4

Naime, Šerel Farudžija iz Kardifa je jedna od rijetkih u svijeta koji imaju rijedak poremećaj, a koji joj je, kako je rekla, pretvorio život u noćnu moru.

p

Šerel ne smije da bude sama kod kuće kada se tušira jer postoji opasnost da dobije anafilaktički šok.

Ona je u novembru 2017. rodila kćerku Vilou, ali šest sedmica nakon porođaja javio se bolan osip koji je dobijala svaki put prilikom tuširanja.

Doktorima je trebalo tri mjeseca da otkriju da boluje od akvagene urtikarije, rijetkog stanja koje se razvija brzo ako koža dođe u dodir sa vodom.

v2

Za ovu alergiju trenutno ne postoji lijek, a doktori vjeruju da je povezana sa Šerelinim hormonim nakon rođenja kćerke.

- Skoro šest nedjelja nakon porođaja, primijetila sam da me koža svrbi svaki put kada se tuširam. U početku sam mislila da je reakcija na sapun koji koristim, onda sam pomislila da je u pitanju temperatura vode - rekla je ona.

Šerel je rekla kako je zatim probala da se tušira sa toplom, hladnom i vrelom vodom, ali da je svaki put njena koža isto reagovala.

 

p1

- Pokuašala sam sve da promijenim, ali ništa nije djelovalo. Tada nisam ni pomislila da sam alergična na vodu jer nisam ni znala da tako nešto postoji - izjavila je ona.

Mlada majka je priznala kako je nakon porođaja upala u depresiju, što je vjerovavtno bio okidač za alergiju.

- Bilo je užasno, bila sam na granici samoubistva. Nisam mogla da ustanem iz kreveta, ni da izađem iz kuće, a plašila sam se da će se nešto dogoditi i mojoj kćerkici - otkrila je ona.

p2

Uprkos svom stanju, Šerel se i dalje tušira svakodnevno, ali vodi računa koliko će biti pod vodom.

alergija-na-vodu-os-uma1-e1455015527924

- Trudim se da brzo osušim kožu, ali to traje oko 30 minuta. Uvijek mora da bude neko sa mnom u kući da ne bih upala u anafilaktički šok - rekla je ona.

Šerel smije da pije vodu jer alergija ne utiče na nju interno.

Ne propustite