ZADNJ PREPREKA

Solarni avion u velikim problemima: Ima li nakon ovog nade da preleti Pacifik ?

Objavljeno:01.06.2015 - 12:26
A A A Times Arial

 Loše vrijeme bi moglo da onemogući ambiciozni plan solarnog aviona "Impuls 2", na putu oko svijeta, da preleti Pacifik, što je ujedno i najduža dionica tog putovanja.

Prema planu od sedam etapa, pilot Andre Boršberg trebalo je da avion dovede, za šest dana leta od kineskog grada Nankinga do Havaja, na putu dugom 8.500 kilometara, a sada pravi pauzu blizu Japana.

On je obavio prvi prekonoćni let avionom, koji se oslanja isključivo na solarne baterije, ali loši vremenski uslovi dovode u pitanje nastavak maratonskog letenja.

Juče smo imali mogućnost da napravimo pomak na pet dana razdaljine od Havaja, ali tu mogućnost, više ne vidim, naveo je on u saopštenju, dodajući da je put na Havaje blokiran.

Boršberg će produžiti pauzu nad morem Japana. "Dok čekamo prognozu, odlučili smo da zadržimo položaj aviona, a tražili smo da drugi pilot Andre ostane tamo gdje je." On  gleda s pozitivne strane na kašnjenje leta.

"Čekajući sa avionom u Japanskom moru, uhvatićemo pravi vremenski prozor", napisao je on na Twitteru, dodajući da je u najboljem mogućem položaju, ima divan avion i puno energije.

Za to vrijeme ogranizatori razmatraju mogućnost nastavka leta. Let od Nankinga do Havaja je najduža dionica solarnoig aviona na putu oko svijeta, koji ima 12 etapa u 25 dana leta. Putovanje je počelo u Abu Dabiju u martu, a cilj mu je promovisanje korišćenja zelene energije.