Jutarnje navike uspješnih ljudi

Biznis
Jutarnje navike uspješnih ljudi
.

Jutra igraju ključnu ulogu u kontrolisanju naših rasporeda.

Mnogi od nas nekoliko puta utišavaju alarm i potom iskaču iz kreveta i žure na posao i to je u većini slučajeva prva stvar o kojoj razgovaramo na poslu. Kako vrijeme prolazi, počinjemo shvatati da je to navika koju ne želimo posjedovati ali jako je se teško riješiti.

Svaki uspješan čovjek na svijetu razumije važnost vremena. To je jedini razlog zašto se bude rano. Kad se probude rano to znači da imaju nekoliko dodatnih sati za ispuniti prije nego što dan počne.

Slijedi lista ljudi koji svoj uspjeh duguju ranom buđenju:

Jack Ma- osnivač, Alibaba Group

1

On ustaje svako jutro oko 6 ili 7 sati i iskoristi svaku sekundu i uživa u njoj. Provede pola sata radeći a onda se posveti svojoj porodici.

Mark Zuckerberg- suosnivač i direktor, Facebook

2

Zuckerberg se obično budi u 6 ujutro, sprema se i ide ravno u ured. Mark je i prije bio poznat po tome što bi započeo dan nakon samo nekoliko sati sna budući da je s programerima znao razgovarati i do šest sati ujutro.

Sundar Pichai, direktor, Google

4

Novi direktor Googlea, kompanije koja bukvalno pokreće svijet, Sunder Pichai je ranoranilac. Budi se između 6:30 i  sati i njegov jutarnji ritual uključuje čitanje pravih novina. Za doručak obično jede omlet, tost i čaj.

Tim Cook, direktor, Apple

5

Tim Cook je poznat po tome što šalje kompanijske emailove u pola 5 ujutro. Već oko 5 sati može ga se pronaći u teretani. On također i radi dokasno i ponosi se činjenicom što je prvi koji uđe u ured i posljednji koji iz njega izađe.

Warren Buffet, poslovni magnat

Waren Buffet budi se u 7 ujutro i čita šest novina. On inače nema nikakav striktni raspored i 80% svog vremena provede čitajući.

Elon Musk, osnivač i direktor, Tesla

7

Direktor kompanija SpaceX i Tesla poznat je po svojim ambicioznim programima i svojoj produktivnosti. Priča se da Elonova radna sedmica već godinama traje 100 sati. Iako ne ide u krevet prije jedan sat ujutro, budi se između 7 i 8:30 sati svakog dana.

Ratan Tata- Chairman Emeritus, Tata Sons

8

Ratan Tata obično prisustvuje sastancima različitih kompanija grupe TATA Sons koji počinju već u 6 sati ujutro a vikendom ili vozi svoja auta ili pilotira vlastitim Falcon mlažnjakom.

Narendra Modi, premijer Indije

9

Premijer Indije Narendra Modi započinje dan u 5 sati ujutro izvođenjem pranayame – pozdrav suncu – i joge.

Barack Obama, bivši predsjednik SAD-a

10

Obama se budi oko 6:30 ujutro i odradi trening podizanja tegova i kardio vježbi u teretani. Nakon toga doručkuje sa svojom porodicom.

Rajinikanth, glumac

11

Ikona stila na velikom ekrau, Rajnitkanth nije jednostavno voljen – njega obožavaju. On pažljivo sprovodi dijetu i vjeruje u moć meditacije. Nakon buđenja u 5 sati svakog jutra on prvo džogira sat vremena. Uvečer također ide u šetnju. Više voli jogu nego bilo koju drugu vježbu za ostanak u formi.

Virat Kohli- igrač kriketa

12

On se budi svako jutro u 6 sati. Njegov trening sastoji se od kombinacije dizanja tegova i kardio vježbi. Zahvaljujući toj kombinaciji uspio je razviti mišiće baš onoliko koliko je potrebno da bi uspješno igrao na svojoj poziciji.

Deepika Padukone, glumica

14

Zvijezda Bollywooda koja je također stekla i svjetsku slavu ikona je ljepote i savršenog izgleda. Dok je igrala badminton na nacionalnom nivou, njen dan je počinjao prije 5 sati svakog jutra. Potom bi imala trening od dva sata. Čak i danas zadržala je naviku ranog ustajanja. Njen dan počinje najčešće u 6 sati a ujutro najviše voli prakticirati jogu.

Dalai Lama

15

Za ljude sa Tibeta on je utjelovljenje nade a za ostatak svijeta on je inspiracija, sa svojim jakim zalaganjem za vrijednosti kao što su saosjećanje, mudrost i radost. Njegovo visočanstvo Dalai Lama je ranoranilac i već u ranu večer završava svoj dan. Budi se u 3 sata ujutro i provodi dva sata u molitvi i meditaiji. Potom kratko prošeta i doručkuje u 5:30.

Ne propustite