Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila da je uprkos razlikama za razgovore s Rusijom

Svijet
Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila da je uprkos razlikama za razgovore s Rusijom
.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je kazala da je potreban intenzivan dijalog sa Moskvom. Danas je njemačka kancelarka odgovarala na direktna pitanja njemačkih parlamentarnih zastupnika posebno posvećena Rusiji i izbjeglicama.

Riječ je o novoj proceduri koja je uvedena na temelju koalicijskog dogovora koji je omogućio Angeli Merkel da sastavi novu njemačku vladu, a po kojoj se njemačka kancelarka treba tri puta godišnje pojaviti u Bundestagu i izravno odgovarati na pitanja zastupnika.

Poručila da je za razgovore s Rusijom

Odgovarajući na pitanje zastupnika najveće oporbene stranke, Alternative za Njemačku (AfD) o tome zbog čega nije u svibnju bila na gospodarskom forumu u St. Petersburgu, na kojemu su bili japanski premijer Shinzo Abe i francuski predsjednik Emmanuel Macron, Merkel je kazala kako je imala dug i opširan razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o svim tekućim pitanjima prilikom bilateralnog susreta u Sočiju u svibnju.

"Ja sam za razgovore s Rusijom... unatoč razlikama koje postoje između nas", rekla je Merkel dodavši međutim da je protiv vraćanja Rusije natrag u skupinu vodećih industrijskih zemalja svijeta G7 koja bi tim povratkom opet postala G8.

"Aneksija Krima je flagrantno kršenje međunarodnog prava", istaknule je Merkel dodavši da je bilo ispravno izbaciti Rusiju iz G8 2014. godine zbog upada na ukrajinski teritorij.

Intenzivan dijalog s Moskvom je potreban, kazala je kancelarka, no odnosi s Rusijom ne mogu kompenzirati trgovinske nesuglasice sa Sjedinjenim Državama.   

AfD-ovac je optužio za priljev migranata u Njemačku

Na primjedbe drugog zastupnika AfD-a, koji je optužio Merkel za priljev migranata u Njemačku 2015. i osudio njezinu politiku otvorenih vrata, Merkel je branila svoju odluku i kazala da je bila riječ o "vanrednoj humanitarnoj situaciji" u kojoj se Njemačka ponijela "vrlo odgovorno". "Temeljne političke odluke bile su u redu", kazala je Merkel o dolasku oko 900.000 migranata koji su stizali iz ratnih zona Sirije i Afrike u Njemačku.

Njemačka kancelarka kazala je tokom ispitivanja pred Bundestagom kako očekuje teške razgovore čelnika na summitu G7, sedam industrijski najrazvijenijih zemalja krajem tjedna u Kanadi, posebno s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom zbog sve većih razlika između SAD-a i EU.

"Izgleda da imamo ozbiljan problem s multilaretalnim sporazumima pa će vjerojatno biti oštrih rasprava", kazala je njemačka kancelarka posebice izdvojivši međunarodnu trgovinu, zaštitu klime i vanjsku i razvojnu politiku. Stoga je moguće da summit na kraju ne usvoji zajedničku izjavu poput one s prethodnog summita G7 u talijanskoj Taormini, dodala je.

Ne propustite